Hopp til hovedinnhold

Kongeparet i Lebesby og Gamvik

I morges gikk Deres Majesteter Kongen og Dronningen i land ved Hurtigrutekaia i Kjøllefjord. Det ble en varm velkomst i kjølig vær for Kongeparet.

17.06.2015

Kongeskipet ankret opp i Kjøllefjord i Lebesby kommune i dag tidlig, og sjaluppen tok Kongeparet inn til land der ordfører Stine Akselsen ønsket dem velkommen. I havna fikk Kongen og Dronningen også raskt stifte nærmere bekjentskap med lokal kongekrabbe. De fikk smake på delikatessen, som eksporteres herfra til eksklusive restauranter rundt om i verden.

Åpnet ny havn

Utenfor Kjøllefjord skipsekspedisjon var det rigget til fest, og storbandet spilte når Kongen og Dronningen ankom.  Etter ordførerens tale, fikk Kong Harald og Dronning Sonja høre flagghistorie og om Lebesbymannen - viden kjent for sine syner og forutsigelser i tiden rundt 1. verdenskrig.

Så var det tid for Kongens tale. Kong Harald berømmet spesielt den store innsatsen fra frivillige i organisasjoner og aktiviteter:

- Vi synes mottoet til dyfjordingene:”Gjør det du kan, der du er, med det du har” er noe som vi alle kan ta med oss i vårt daglige virke. De frivillige og ildsjelene er ofte bærebjelken i lokalsamfunnene, og vi setter pris på den innsatsen dere gjør.

Kongen gledet seg også over vekst i fiskeflåten og at yngre fiskere tar opp arven, og kunne foreta en nyåpning i dag:

- Vi ser i havna her at kommunen har satset på fiskerinæringen. Det er bygget flere nye moloer, kaier og flytebryggeanlegg for å gi kystfiskerne gode driftsforhold. De store investeringene som er gjort i havna viser at dere har tro på fremtiden. Jeg skriver under på at “Det skjer mye bra i Lebesby”, og med disse ordene erklærer jeg Kjøllefjord Indre havn for åpnet.

Det var satt opp flere boder i dag, og Kongeparet fikk både en prat om samisk kulturformidling og muligheten til å teste en av Røde Kors' samtalebenker. 

Kjøllefjord kirke

I Kjøllefjord kirke ble Kong Harald og Dronning Sonja møtt av korsang ved inngangen og de fikk også lytte til en liten orgelkonsert inne i kirken.

Menighetsrådets leder Hjørdis Mauseth fortalte Kongen og Dronningen om steinkirken som var den første kirken som ble gjenreist i Finnmark etter krigen.

I Mehamn

I ettermiddag gikk Kongeparet i land i Mehamn i Gamvik, Norges – og Europas nordligste fastlandskommune.  Der kunne ordfører Inga Manndal ønske velkommen og ledsage Kongen og Dronningen til folkefest på Veviknesset.

Lillekoret med elever fra alle skolene i Gamvik sang for Kongeparet, og musikkskolebandet med vokalist Aurora Steel framførte «At me havet». Etter ordførerens tale, ble det både mer sang og dans, før det var Dronningens tur til å innta scenen.

Det er ikke Dronning Sonjas første besøk her. Dronningen kunne fortelle at hun har syklet på kryss og tvers blant i Gamvik kommune, og delte flere gode minner fra opplevelser i området. Hennes Majestet så fram til å komme tilbake på gamle trakter:

- Vi skal senere besøke Gamvik i dag, og der vet jeg at man ved Slettnes fyr finner startpunktet for kulturstien ”Fotefar mot Nord” som går fra vik til vik langs tufter etter tidligere bosetninger, jettegryter, en mystisk labyrint og gamle myter. Jeg gleder meg til et gjensyn!

Dere har et aktivt turlag, men kommunen har også lange tradisjoner innen revy, musikk og idrett. Jeg gir en stor honnør til en liten kommune – som på tross av knappe ressurser har idrettsutøvere i både bryting, badminton og fotball som hevder seg helt i norgestoppen. Her aner vi at det ligger utallige dugnadstimer bak, og alle disse ildsjelene skal ha en stor takk.  

Mange aktiviteter

Så tok ordføreren Kong Harald og Dronning Sonja på en liten runde blant representanter for noen av de mange som lever – og er aktive – i Gamvik.

Kongeparet fikk se unge brytere vise seg fram, hilse på stafettlaget fra Skjånes skole som har løpt 55 kilometer fra Skjånes til Mehamn, og møte barn og lærere bak rebusløpet «En liten tur ut». Kongen og Dronningen fikk også møte representanter for hundreåringen Mehamn Kvinne- og Familieforbund, og en familie med sine røtter på Filippinene. Nordkyn Modellflyklubb viste fram flyene sine, og en lokal produsent av fiskemat bød på smaksprøver av både fiskekaker, tørrfisk og bacalao.

Middag på tørrfiskloftet

I kveld er det dekket til middag på tørrfiskloftet i Gamvik museum. Kongen og Dronningen får en rundtur i museet av bestyrer Torstein Johnsrud før det er på tide å gå til bords.

Videre mot Vadsø

I morgen avsluttes fylkesturen i Vadsø og Vassbotn. Kongeskipet Norge går fra Mehamn i kveld, og er ventet til Vadsø i morgen tidlig.

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook