Hopp til hovedinnhold

- Friluftsliv og klima henger tett sammen

H.K.H. Kronprinsen åpnet både utstilling på Norsk Fjellmuseum i Lom og formidlingsstasjoner i Mímisbrunnr Klimapark i Jotunheimen i dag.

17.06.2015

Norsk Fjellmuseum i Lom er en viktig innfallsport til kunnskap om fjellet og til nasjonalparkene Jotunheimen, Reinheimen og Breheimen. 

Menneske og fjell

Samspillet mellom mennesket og fjellet står sentralt i formidlingen på museet, der besøkende kan oppleve utstillinger som forteller om hvordan mennesker har benyttet seg av fjellet fra istiden og frem til i dag. I dag var årets hovedutstilling klar: Over isen – funn frå isen viser veg.

Kronprins Haakon åpnet den nye utstillingen, som blant annet viser arkeologiske funn som har smeltet fram fra isen. Jotunheimen har flest brearkeologiske funn i verden. Det er funnet 2000 gjenstander siden 2006 - gjenstander som kan fortelle oss om hvordan menneskene levde i fjellet i forhistorisk tid. Isen har bevart gjenstandene, men på grunn av raske klimaendringer kommer de nå fram i dagen. Arkeologene leter i en hektisk periode i august og september når isen er på et minimum.

En helt spesiell plass i livet

- Fjellet har en helt spesiell plass i livet mitt, fortalte Kronprinsen i åpningstalen.
Jeg er veldig glad i å gå i fjellet – kanskje spesielt på ski om vinteren. Kronprinsessen og jeg liker også veldig godt å ta med oss barna ut på tur, både på fottur og med ski på.

- Fjellmuseet er en viktig institusjon som bidrar til å formidle kunnskap om fjellet. Fjellet har stor betydning for norsk kulturhistorie, og hvor kan man bedre formidle det enn nettopp her i Jotunheimen, sa Kronprins Haakon som mente at Dronning Sonja hadde mye å gjøre med hans egen interesse for fjellet.

- Jeg tror nesten ikke det er ett fjell hun ikke har vært oppå, sa Kronprinsen.

Matpakke fra Bakeriet i Lom

Etter åpningen på museet, bar det ut i Mímisbrunnr Klimapark, guidet av Dag Inge Bakken. Elever fra 7. klasse på Loar skole var med på tur, og nisten kom fra en annen institusjon - Baker'n i Lom.

Mímisbrunnr Klimapark

Oppkalt etter Mimes brønn - kunnskapens brønn i norrøn mytologi - skal Mímisbrunnr Klimapark være vår tids kunnskapskilde i Jotunheimen. Den ligger ved Juvasshytta ved foten av Galdhøpiggen, og formidler på en helt unik måte innsikt i klimaprosesser og samspillet mellom natur og mennesker - i et svært langt perspektiv.

Kronprins Haakon ble guidet fra Juvasshytta, gjennom fjellandskapet til istunnelen i Juvfonne. Den 60 meter dype tunnelen i isen har rom og ganger med utstillinger og auditorium hvor det vises filmer om klima, natur og forhistorisk jakt. Det er iskunstneren Peder Istad som har designet tunnelen og lyssatt den, og klimaforskere har datert isen innerst til å være 6 000 år gammel.

Åpnet formidlingsstasjonene i Mímisbrunnr

- Friluftsliv og klima henger tett sammen, sa Kronprinsen i åpningstalen sin.
Her i Mimisbrunnr Klimapark har dere virkelig skjønt dette, og kombinerer friluftsopplevelser og natur med forskning og formidling. Og kanskje viktigst av alt: Både naturopplevelsene og klimakunnskapen blir gjort tilgjengelige for alle.

- Her kan skoleklasser, studenter og besøkende komme og selv se hvordan klimaendringene forandrer naturen. Her kan vi få innblikk i de lange linjer i vår natur- og kulturhistorie, og forskere kan studere isbreer, snøfonner, vegetasjon og forhistoriske funn.

Kronprinsen mente Klimaparken virkelig er en Mimisbrunnr som formidler ny kunnskap om isens arkeologi, natur og klima formidles til alle på nye og spektakulære måter.

Og Klimaparken tilgjengeliggjør kunnskapen på flere måter. Deler av parken er nå blitt universelt utformet med egen gangbane.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook