Hopp til hovedinnhold

Slottet dekker til fest

I dag åpnet publikumssesongen på Slottet. I fire vakre saler er det dekket festbord med det flotteste Slottet har å vise fram av glass, sølv og servise.

23.06.2015

"Slottet dekker til fest" er tittelen på årets utstilling under omvisningene på Det kongelige slott.

I Daglige spisesal, Lille festsal, Store festsal (ballsalen) og Store spisesal er det dekket historiske tafler slik de var ved en gitt anledning tilbake i tid. Guidene forteller om kongelige tafler, om gjenstandene som finnes på hver oppdekking og hvordan et tilsvarende måltid arter seg i dag.

Fire historiske bord

Det er gjenskapt fire tafler - fire oppdekninger. Tre av dem er faktiske bordsetninger, rekonstruert ut fra arkivmateriale og nedtegnelser om oppdekningen slik den faktisk var.

Den 1. juli 1963 ble det holdt fødselsdagslunsj for Kong Olav for 22 personer. Bordet i Daglige spisesal er dekket slik det var den gangen.

Oppdekningen i Store spisesal viser en litt forminsket utgave av lunsjen som ble holdt i anledning Bill Clintons statsbesøk 1. november 1999. 

I Store festsal viser vi en forminsket utgave av Stortingsmiddagen som ble holdt 16. oktober 2014. Det er dekket med 104 kuverter, mot 177 opprinnelig.

Det fjerde bordet er dekket slik vi ser for oss at et dessertbord i Dronning Mauds tid sannsynligvis så ut.

Du kan lese mer om oppdekningen via pekeren til høyre.

Slottets fineste saler og rom

Utstillingen kommer som et supplement til omvisningen i Slottet, der publikum får en guidet tur gjennom Slottets vakreste representasjonsrom.

Sesongen varer fram til søndag 16. august. Alle detaljer om åpningstider, priser osv. er tilgjengelig via pekeren til høyre.

 

Elever pynter Kongens bord. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook