Hopp til hovedinnhold

Åpnet Færder nasjonalparksenter

Hennes Majestet Dronningen åpnet lørdag det nye Færder nasjonalparksenter på Verdens Ende på Tjøme. Flere tusen mennesker hadde møtt opp til åpningen av senteret som ligger på en høyde ytterst mot havhapet i Vestfold.

27.06.2015

Dronning Sonja kom sjøveien med Kongebåten «Stjernen» til Verdens ende. Der ble hun tatt i mot av blant andre fylkesmann Erling Lae og Tjømes ordfører John Martiniussen, som ledsaget Dronningen fra bryggen og opp til nasjonalparksenteret.

Naturen i Færder nasjonalpark er formet av menneskers aktivitet gjennom flere tusen år. Spor etter fastboende, fiske, enkelt jordbruk, skipsfart, krig og fraflytting kan ses overalt.

Mangfold

Samtidig har området en svært mangfoldig flora og fauna. Her lever planter og insekter som knapt finnes andre steder.

Færder nasjonalpark omfatter 340 kvadratkilometer fastland, øyer, skjær og havbunn i Tjøme og Nøtterøy kommune. Den strekker seg fra Ormøy i nord til Færder fyr i sør. Øyene sør for Hvasser, Verdens Ende og Moutmarka inngår i nasjonalparken. Midt i Oslofjorden grenser Færder nasjonalpark til Ytre Hvaler nasjonalpark.

Friluftsliv

Færder nasjonalpark er et av landets aller viktigste områder for kystnært friluftsliv, og store arealer er sikret som offentlig eide friluftsområder. Båtturer, padling, vannsport, fotturer, fiske og bading er populære aktiviteter her. I tillegg til å være et viktig nærområde for fastboende og hytteeiere, gjør nærheten til Tønsberg by og det tett befolkede Oslo-området at Færder nasjonalpark blir mye bruk.

Etter åpningsseremonien vandret Dronningen langs kyststien ut mot sjøen. Underveis ble det orientert om nasjonalparkens mangfold.

Færder nasjonalpark er Norges 37. nasjonalpark og den utgjør sammen med nasjonalparkene Ytre Hvaler i Østfold og Kosterhavet på svensk side, en stor og nesten sammenhengende økologisk og landskapsmessig enhet i Ytre Oslofjord.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook