Hopp til hovedinnhold

Olsokdagene på Stiklestad

H.K.H. Kronprins Haakon er «årets olsokprofil» og er til stede på festivalen Olsokdagene på Stiklestad sammen med familien. I sitt foredrag i kveld løftet han frem problemstillinger som preger Norge og verden i dag – og utforsket muligheter.

24.07.2015

Noen av disse mulighetene ble beskrevet gjennom små videosnutter hvor Kronprinsen blant annet intervjuet en forsker fra Statistisk sentralbyrå og møtte ungdommer som han har blitt kjent med gjennom arbeidet med Kronprinsparets fond.

En av disse er Tine Sydtskow. Hun fikk hjelp ut av ensomhet og til å fullføre utdannelse gjennom Arbeidsinstituttet i Buskerud. Hun holder nå inspirasjonsforedrag og hjelper ungdommer som er i samme situasjon som hun har vært.

Åpnet gjesteloft

Tidligere i dag spiste Kronprinsfamilien lunsj med 70 personer på middelaldergården Stiklestadir.

Etter lunsjen åpnet H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit og H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra det nye «Gjesteloftet» på gården sammen.

- Takk til arkeologer og håndverkere fra Stiklestad Nasjonale Kultursenter som med nysgjerrighet og kunnskap har tømret denne nydelige rammen for videreformidling av norsk historie, sa Prinsesse Ingrid Alexandra.

Kronprinsfamilien besøkte middelaldermarkedet, og Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus fikk både prøvd seg med hesteridning og bueskyting.

Historisk spel

Kronprinsen skal stå for åpningen av premieren av årets oppsetning av «Spelet om Heilag Olav» klokken 23.00 i kveld.

Det historiske spelet er selve kjernen i festivalen på Stiklestad som arrangeres hvert år i slutten av juli. Det spilles fire forestillinger, og til nå har 800 000 personer sett forestillingen om Olav Haraldssons fall på Stiklestad. «Spelet om Heilag Olav» blir fremført på Stiklestad som var selve slagstedet hvor Olav Haraldsson falt i 1030. Olav Gullvåg har skrevet stykket, og Paul Okkenhaug har komponert musikken.

Olsokdagene varer en uke og byr også på konserter, utstillinger, verksteder, foredrag og middelaldermarked.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook