Hopp til hovedinnhold

Klimapilegrim 2015

DD.KK.HH. Kronprinsesse Victoria av Sverige og Kronprinsesse Mette-Marit deltok på Klimapilegrim 2015 lørdag. Vandringen er en mobilisering foran klimatoppmøtet i Paris i høst. 

22.08.2015

Klimapilegrim 2015 er en del av en global mobilisering for en rettferdig klimaavtale i Paris, Act Now for Climate Justice. Kirker og trossamfunn fra hele verden står bak kampanjen.  

I Norge startet vandringen 7. juni, på Svalbard, i Kirkenes og Selje. Den var i Trøndelag under Olavfestdagene, og 15. august nådde Klimapilegrim Oslo. 

Over grensen

Vandringene utgjør en stafett som strekker seg helt til Paris, og i dag var tiden kommet til å passere grensen til Sverige. De to Kronprinsessene gikk Klimapilegrim i Haldenområdet, og startet etter en markering i Søndre Enningdalen kirke. Sammen med biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt, og biskop Per Eckerdal fra Gøteborgs stift, la Kronprinsesse Victoria og Kronprinsesse Mette-Marit i vei mot Sverige.

Stafettpinnen: Vann

På alle vandringene blir det samlet inn vann som symbol på hvordan alt liv er avhengig av dette. Samtidig står vann sentralt i klimaendringene - som flom, som tørke - og tilgang på rent vann er en stadig viktigere ressurs.

Klimapilegrimene har med en flaske med vann som "stafettpinne". Flasken startet sin vandring på Svalbard, og skal hele veien til Paris. Før hvert etappeskifte helles noe av vannet fra tidligere etapper ut, og vann fra den siste fylles i. 

Markering ved Elgåfossen

Rett før grensen mellom Norge og Sverige ledsaget biskop Sommerfeldt Kronprinsesse Mette-Marit ned til Elgåfossen hvor hun fylte en liten flaske med vann. Vannet helte hun så over i "stafettpinneflasken".
 
Ute på broen som markerer Riksgrensen mellom våre to land, overleverte Kronprinsesse Mette-Marit flasken til Kronprinsesse Victoria med ordene "Herved overrekkes vannflasken som et symbol på vandringen som skal fortsette gjennom Sverige".
 
Så fortsatte Kronprinsessene videre et stykke inn i på svensk side, før de avsluttet ved Ällelien.

Seremoni i Strømstad kirke 

I kveld var Kronprinsesse Victoria og Kronprinsesse Mette-Marit til stede under en gudstjeneste i Strømstad krike, der de to Kronprinsessene, som en del av seremonien, ga et epletre vann fra Pilegrimsflasken.

Gudstjenesten markerer overleveringen av klimapilegrimsvandringen til kirkene i Sverige, som fortsetter vandringen mot Paris.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook