Hopp til hovedinnhold

Gjenåpnet Brenneribrygga

Søndag sto Hennes Majestet for gjenåpningen av Brenneribrygga på Atlungstad. Brygga er en del av det gamle brenneriet på Riksantikvarens liste over industrielle kulturminner.

31.08.2015

Atlungstad Brenneri drives nå med formål om å bevare og utvikle et nasjonalt industrielt kulturminne og musealt formidlings- og opplevelsessenter.

Skibladner

Den nyrestaurerte Brenneribrygga gir "Mjøsas hvite svane" dens første mulige anløpssted i Stange. Tidligere har det ikke vært noe sted å legge til.

Medlemmer av Ottestad Skolekorps hadde tatt oppstilling i hele bryggas lengde da den ble offisielt åpnet av Dronningen. De slapp ballonger mens Dronning Sonja gikk ut til enden av brygga og steg ombord i Skibladner.

Åpningen av den nyrestaurerte brygga markerer også 160-årsjubileet som feires på Atlungstad i år.

Viktig industrihistorie

Atlungstad Brenneri ligger i Stange i Hedmark, og ble etablert i 1855. Brygga som strekker seg 96 meter ut i Mjøsa var helt vesentlig for driften, siden Mjøsa var brenneriets viktigste transportåre gjennom flere tiår.

Riksantikvar Jørn Holme var også til stede ved åpningen, og tok del i feiringen av det eneste anlegget på Riksantikvarens liste som representerer jordbruksindustrien i Norge. Atlungstands rolle gjennom historien ble belyst av flere talere - i tillegg til en mer munter gjennomgang servert av teatergruppen Turnekompaniet.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook