Hopp til hovedinnhold

På besøk i Gjerdrum

Kronprinsparets besøk i Gjerdrum kommune startet i Gudmund Vamsæters snekkerverksted, der elevbedriften "Flis & Fjøl" lager nye ting - ofte av brukte materialer.

16.09.2015

Klokken 12 i formiddag kom DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen og hele deres følge til tunet på Vamsæters gård. Han er bestefar til en av guttene som har fått innrede verksted og utsalg her.

Flis & Fjøl

Ungdommene Anders, Espen, Håkon og Jan Åge lager produkter som klesknagger, skoknekter, fuglematere og andre praktiske ting i verkstedet sitt - ofte med en morsom vri på det hele.

Navnet de fire har valgt har også vakt oppmerksomhet. Språkrådet har tildelt Flis & Fjøl pris og diplom for godt navnevett. Utdelingen er et ledd i rådets arbeid for å motvirke unødvendig bruk av engelsk i Norge, og løfter fram god bruk og lek med det norske språket.

Tidligere på fylkesturen har Kronprinsparet vært med på innovasjonscamp, og Kronprins Haakon sa det var moro å se hvordan Flis & Fjøl har tatt elevbedriften videre. 

Med landskapet som lerret

Kronprinsen og Kronprinsessen fikk også oppleve en ganske ny form for kunst i dag. Bonden Gunnbjørn Ånerud driver landskapskunst - såkalt land-art - på jordene i Gjerdrum. Selve landskapet er lerretet i denne uttrykksformen, der man bruker pløying og tresking, dyr og mennesker i formasjoner, maling og staur og en rekke andre metoder for å skape kunst.

Ånerud har skapt både kommunevåpenet og "Skrik" på jordene sine, med plogen som pensel. Kronprinsparet var for tidlig ute til å se det siste verket hans - siden han ikke hadde rukket å treske kornet, kunne han ikke pløye opp bildet ... Men bilder av tidligere verk var det mulig å se.

Han er ikke alene om denne lekne uttrykksformen i kommunen. Flere lokale bønder, og også profesjonelle kunstnere utenfra, har deltatt. 

Gjerdrum ungdomsskole

Ungdomsskolen i Gjerdrum fikk Statens Byggeskikkspris i 2010, og det var her Kronprinsparet avsluttet besøket til kommunen. Gjerdrum amatørteater og Sprudlekoret, som består av barnehagebarn, underholdt, og det ble også et besøk til skolens kantine som drives av Mjølkerampa.

På ballplassen fikk Kronprinsen og Kronprinsessen møte representanter for Gjerdrum idrettslag og høre hvordan de arbeider for å gjøre verdier til et viktig grunnlag for aktivitetene. Integrering av barn og unge med spesielle behov, er også et satsingsområde for idrettslaget.

Elever på 10. trinn fortalte Kronprinsparet om YouMe: Her er det ungdom som selv aktiviserer sine medelever gjennom å legge til rette for fysisk aktivitet i skoletiden. MOT Gjerdrum deltok også, og presenterte et lite skuespill for Kronprinsen og Kronprinsessen.

Kronprins Haakon holdt tale under besøket på skolen. Dette med land-art hadde vært et nytt møte for Kronprinsen, men han sa seg imponert over hva de fikk til.
- Og jeg tror det også er uttrykk for at man er glad i bygda, at det er fint å være her og et godt miljø. Kanskje er det noe av det som gjør at Gjerdrum vokser og er blant de kommunene som har høyest prosentvis økning i folketallet de siste 20 årene. 

Han syntes også det hadde vært moro å prøve Kahoot - en applikasjon som tar i bruk mobilen i undervisningen:

- Vi fikk være med på kahoot-konkurranse her inne, og jeg ble revet helt med, sa Kronprinsen. Dessverre tror jeg trakk ned laget litt, for han var mye flinkere enn meg han jeg var sammen med...


Etter besøket i Gjerdrum, dro Kronprinsparet videre til Fet kommune.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook