Hopp til hovedinnhold

Lærte om tømmerfløting i Fet

I ettermiddag kom DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen til Fetsund Lenser. Lensene og våtmarksområdet like ved var dagens siste stopp på fylkesturen.

16.09.2015

I Trådbua fikk Kronprinsparet høre om tømmerhogst og fløting, som var en svært viktig næringsvei i Fet. I dag er Fetsund Lenser museum og industrielt kulturminne, og driver forskning og formidling av fløtingshistorie i Norge og utlandet.

Gåtur på flåtegangene

Fetsund Lenser tilbyr en rekke aktiviteter - blant annet kan man spasere "på vannet" ved hjelp av flåtegangene som ligger som flytende fortau i elva. Fra lensene er det ikke langt til våtmarkssenteret, og Kronprinsparet kunne spasere dit i følge med avdelingsdirektør Anne Kristine Jahr Røine som fortalte om arbeidet med å restaurere fløtingsanlegget underveis.

Møtte barnevernproffer

Like ved lensene ligger Nordre Øyeren Våtmarkssenter, som er er ett av fem autoriserte våtmarkssentre i Norge. Våtmarkssenteret er et oppdagelsessenter for barn og unge med spennnende utstillinger om natur og våtmark.

I dag møtte Kronprinsen og Kronprinsessen "barnevernproffer" her.

Sammen med ansatte i barneverntjenesten, fortalte de om sine erfaringer som barnevernsbarn og hvilke ønsker de har for framtidens barnevern. De tar del i pilotprosjektet "Mitt liv" som skal sikre at barn og unge får god informasjon, får si sin mening og bli tatt på alvor. Målet er medvirkning og størst mulig innflytelse i eget liv.

Framtidsønsker

Kronprinsparet fikk også høre lokale ungdommers framtidsønsker for området. Blant annet presenterte vinnerne av Gründercamp 2015 sin løsning for Kronprinsen og Kronprinsessen.

Etter flere kulturinnslag, der blant annet "ribbungene" tok tilskuerne med tilbake til 1200-tallet med sin forestilling, holdt Kronprinsesse Mette-Marit den avsluttende talen:

- Det er viktig at dere som er unge blir involvert i hvordan vi driver samfunnet vi lever i. Dere er kreative, litt grenseløse, og har sterk sans for rettferdighet. Jeg mener at mennesker, og ungdom spesielt, er vår viktigste ressurs. Det er dere som skal skape framtidens Norge, og vi trenger hver og en av dere. Vær trygg på at dere er gode nok som dere er. Alle er sterke – hver på sin måte.

 

I kveld holder Kronprinsparet mottakelse for mange av dem som har vært med å legge til rette for denne fylkesturen ombord i Kongeskipet Norge. I morgen avlsluttes fylkesturen i Nittedal kommune.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook