Hopp til hovedinnhold

Avsluttet i Nittedal

Heller ikke idag var værgudene helt på fylkesturens side, men det var ikke til hinder for at Kronprinsparet fikk mange fine opplevelser i Nittedal.

17.09.2015

I dag avsluttet DD.KK.HH. Kronprinsen og Kronprinsessen sin fylkestur i Akershus i Nittedal kommune.

Barn og unge på Sørli skole

Besøket startet på Sørli skole etter en flott velkomst fra barn med flagg som hadde trosset været og tatt oppstilling langs Sørliveien.

Inne i mediateket fikk Kronprinsparet møte Nora Strütt (13) og flere andre fra Barn og unges kommunestyre (BUT). Nora fortalte om hvordan hun og de andre i BUT arbeider for at Nittedal skal være et godt sted å vokse opp. De deltar også i oppkjøringen til valgene, når Barn og unges kommunestyre arrangerer utspørringer av de lokale politikerne. 

Kronprinsen og Kronprinsessen fikk også møte en tenåring som har vært i store problemer, men har fått hjelp til å snu om på tilværelsen. Nå har han engasjert seg i "Prosjekt takknemlighet" der ungdom som av en eller annen grunn er i kontakt med utekontakten går sammen om å hjelpe andre.

Trosset regnet

Sammen med Nittedal Idrettslag og anført av vår tidligere olympiske mester Bente Skari, trosset Kronprinsparet regnværet og bega seg ut i skogen. Turen gikk til lavvoen som er et av yndlingsstedene til barn og unge i idrettslaget. Samlet rundt bålfatet fikk Kronprinsen og Kronprinsessen høre om idrettslaget som har bidratt til å snu en negativ trend. Det var et stort frafall fra SFO, og mange var lite aktive etter skoletid. Nå er 140 barn med på ulike former for fysisk aktivitet og får prøve ut ulike idretter.

Ute på Sørlisletta ble det innslag med trommegruppa fra Kulturskolen og med Slattum Bulls. Slattum Bulls teller 60 barn som lærer å spille fiolin, inspirert av Ole Bull og ledet av viritousen Berit Cardas. De har spilt sammen med både Kringskastingsorkesteret og Det norske solistkor, og formidler sin musikk med humør og spilleglede.

Redesign på Miljøhuset Gnisten

På Miljøhuset Gnisten samarbeides det med NAV om tilrettelegging, bistand og praksis. Resultatet er et levende og mangfoldig miljø med bred virksomhet. Her finnes gjenbruksstasjon og miljøpatrulje, det produseres vinterved og tilbys tjenester innen kantine, regnskap og resepsjon. Bruktbutikken i tilknytning til gjenbruksstasjonen er velkjent i nærmiljøet, og vanskelig å hale Kronprinsessen ut av, kunne Kronprins Haakon konstatere i dag.

De driver også med redesign av møbler på Gnisten, og Kronprinsparet fikk være med å gjøre en gammel stol ny. Kronprinsen og Kronprinsessen hadde med seg stoff hjemmefra som stolen skulle trekkes om med, og var også behjelpelige med å gi stolen et strøk maling.

Rundet av på Aas gaard

På gården Aas i Hakadal ble Kronprinsparet ønsket velkommen av boden, Nils Thomas Fearnley og barna Sonja og William. Den gamle storgården fra 1700-tallet er et godt eksempel på tilpasninger i landbruket. Her er det golfpark som tilleggsnæring til driften, og gården benyttes også som kulturarena.

Det siste fikk Kronprinsen og Kronprinsessen selv erfare i dag, da Nittedal kulturskole tok alle de mange frammøtte tilbake i tiden med utdrag fra den nyskrevne musikalen "Fyr og Flamme" - en historie om kjærlighet mellom fyrstikkjenter og kruttverksgutter i Nittedal.

Til slutt var tiden kommet for fylkesturens siste tale. Kronprins Haakon fortalte om noen av de mange fine opplevelsene de hadde hatt i Nittedal i dag, og avsluttet det hele slik:

- Da er fylkesturen vår dessverre over for i år. Vi sitter igjen med gode inntrykk fra de seks kommunene vi har besøkt i Akershus: Natur og kultur, næringsliv og utdanning, frivillighet og skaperkraft. Vi er takknemlige for at vi fikk treffe så mange flinke folk – som bryr seg om hjemstedet sitt, og som er opptatt av å skape en framtid der de bor. Tusen takk for at vi ble tatt så godt imot på alle stedene vi besøkte. Takk til alle som har stått på for å gjøre turen vår så innholdsrik som den ble. Og en spesiell takk til alle dere i Nittedal for den flotte mottakelsen vi fikk hos dere.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook