Hopp til hovedinnhold

Flaggermustelling på Skaugum

I 2011 var Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus med å henge opp 40 flaggermushus på Skaugum. Nå var det igjen tid for å se hvordan det sto til.

16.09.2015

Sammen med flaggermusekspert Jeroen van der Kooij og et reportasjeteam fra NRK supernytt, dro Prinsessen og Prinsen ut for å inspisere kassene og undersøke hvordan det sto til med flaggermusene. Var det blitt flere av dem?

Bra på Skaugum

Det ser ut til at flaggermusene trives på Skaugum. Inspeksjonen viste at det var enda flere flaggermus i husene enn før, og at de hadde det bra. Flaggermusene ble både målt og veid og sjekket for skader før de ble sluppet tilbake inn i husene sine. 

Flere arter flaggermus

De fant både dvergflaggermus, langører og brunører i kassene. Dvergflaggermusen er Norges minste, med et vingespenn på opp mot 24 mm. Den veier ikke mer enn 8 gram - og kan være helt nede i 3 gram etter vinterdvalen.

Prinsesse Ingrid Alexandra mente de var ordentlig søte - men lukte godt, det gjorde de ikke!

Nyttige, men truet

Alle artene som finnes i Norge er fredet. Flaggermuskassene på Skaugum ble hengt opp i håp om å gi flaggermusene fine hjem der de kunne ha de godt og bli flere - og forskerne materiale å arbeide med.

Skaugum ligger i et område av landet hvor det finnes spesielt mange ulike arter. Flaggermusene er de eneste pattedyrene som kan fly, og flere arter er utrydningstruet. Det er viktig å ta vare på dem - også fordi dette er veldig nyttige dyr. Hver av dem kan spise opp mot 3 000 mygg i løpet av en eneste natt. 


Barna på Skaugum var også med da flaggermushusene ble hengt opp for fire år siden. NRK Supernytt lagde reportasje den gangen også, og den er tilgjengelig via pekeren til høyre.

 

Prinsesse Ingrid Alexandra og Prins Sverre Magnus undersøker hvordan det står til med flaggermusene som har hus rundtom på Skaugum. Med seg har de flaggermusekspert Jeroen van der Kooij. Foto: NRK supernytt

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook