Hopp til hovedinnhold

Sølvguttene fyller 75

I kveld markerer Sølvguttene sitt 75-årsjubileum med konsert i Oslo Konserthus. Hans Majestet Kongen og Prinsesse Astrid, fru Ferner, er til stede for å feire jubilanten.

17.10.2015

Kveldens konsert vil omfatte en reise gjennom musikkhistorien sammen med Ravi. Tidligere sølvgutt, barytonen Terje Stensvold vil også stå på scenen i Konserthuset. Sølvguttenes ungdomsgruppe VoiceOver skal dessuten demonstrere hva som skjer når sølvgutter kommer i stemmeskiftet...

Både gutter og menn er med i koret. Sølvguttenes konsertkor består av 40-50 gutter som ikke har nådd stemmeskiftet enda, samt 15-25 voksne sangere. De fleste voksne har en bakgrunn som sølvgutt. Sangerne kommer primært fra Oslo og områdene rundt Oslofjorden.

En del av julestemningen

For mange er Sølvguttene en viktig del av julen, ikke minst gjennom programposten på NRK der Sølvguttene synger julen inn klokken 17.00 hver julaften. Koret har mange plateutgivelser bak seg og har også opptrådt med mange kjente musikere og solister fra inn- og utland, som Kiri Te Kanawa og Barbara Hendrix. 

Litt historie

Sølvguttene ble stiftet av Torstein Grythe i 1940, og det hele startet i Grythes eget hjem. Fra 1951 var Torstein Grythe også dirigent i NRKs guttekor, og etterhvert ble de to slått sammen til NRKs guttekor Sølvguttene.

I 2004 overtok Fredrik Otterstad, selv en tidligere sølvgutt, som korets dirigent.

Sølvguttene har mottatt en rekke nasjonale og internasjonale utmerkelser, og Torstein Grythe har mottatt både Kongens Fortjenstmedalje og St. Olavs Orden for sin innsats.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook