Hopp til hovedinnhold

Flerkulturell innovasjon

I dag var Kronprinsparet til stede da Norsk Senter for flerkulturell verdiskaping (NSFV) inviterte til konferanse om flerkulturelle ressurser, innovasjon og verdiskaping.

19.10.2015

NSFV bistår innvandrere med etableringsplaner. Mer enn 850 gründere har fått bistand gjennom tilpassede kurs og programmer og hjelp til å utvikle sine idéer mot en faktisk etablering.

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpnet konferansen, og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen var også til stede ved åpningen av Energetics! i dag. Her fikk de anledning til et nærmere møte med vellykkede gründere med flerkulturell bakgrunn, i tillegg til å høre fire fortelle sin historie gjennom foredraget "Vi fulgte drømmen". Kronprinsparet fikk også med seg foredraget "Verdiskapning gjennom sosialt entreprenørskap" ved Johan H. Andresen

Lykkes over gjennomsnittet

I talen sin pekte Kronprins Haakon på en del interessante tall hva gjelder innvandrere og gründervirksomhet. Som at

  • Hver femte gründer i Norge er innvandrer.
    Det er en større andel gründere blant innvandrere enn i den øvrige befolkningen.

  • Hele 42 % av bedriftene er startet av kvinner.
    Det er det er høyere enn gjennomsnittet for Norge, som er på 37 %.

  • Nesten alle bedriftene er fortsatt virksomme.
    Etter fem års drift har bedrifter som er etablert av innvandrere, høyere gjennomsnittlig omsetning og sysselsetting enn foretak generelt.


Likevel kan det være særlige utfordringer når man som innvandrer skal etablere sitt eget foretak. Der kommer Norsk senter for flerkulturell verdiskaping inn med sin bistand. Kronprinsen var imponert over hva senteret har fått til.

Nasjonal modell

I ti år har NSFV støttet opp om innvandrere på Østlandet som vil starte egen bedrift. Flere vellykkede etableringer har vist at senterets modell gir gode resultater. Det førte til oppdrag med å utvikle en nasjonal modell for etableringsveiledning. 

Gjennom etableringen av et nasjonalt kompetansesenter vil det bli lagt til rette for et helhetlig tilbud for innvandrere i hele landet.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook