Hopp til hovedinnhold

Møtte flyktninger i Råde

I dag besøkte Kongeparet det nye ankomstsenteret for flyktninger som er etablert i Råde i Østfold. – Vi må gjøre det vi kan for å hjelpe dem, sa Hans Majestet Kongen.

21.10.2015

De siste månedene har det kommet mange asylsøkere til landet. Derfor har UDI og Politiets utlendingsenhet nå etablert et stort ankomstsenter i Råde, hvor funksjoner som har vært spredt på flere steder samles under ett tak. Senteret gjør det enklere å ta i mot asylsøkerne og sikrer dem bedre forhold deres første dager i Norge. Kongeparet var svært imponert over hva de har fått til på kort tid.

Møte med flyktninger

Kongeparet fikk også anledning til å snakke med noen av flyktningene på senteret. En familie fra Irak med deres fire barn gjorde stort inntrykk på Dronningen. De hadde vært på reise gjennom Europa i halvannet måned.

– De hadde kommet hit med ønske opp at barna kunne vokse opp her, med god skole og muligheten til et verdig og godt liv. Det er rørende, fortalte Dronning Sonja da de møtte pressen etter besøket.

– Nå har vi ved minst to anledninger nytt godt av at andre har tatt vare på oss. Det var under den store utvandringen til Amerika og under den andre verdenskrig. Nå må vi, sammen med Europa, vise hva som bor oss og gi noe igjen til andre folk som ber om hjelp i nøden, sa Kong Harald til TV2

Kongen hadde registert det store engasjementet for flyktningene som har vokst fram over hele landet. Et engasjement det er behov for, mente Kongen.

Omvisning på Ankomstsenter Østfold

Kong Harald og Dronning Sonja fikk en omvisning i de ulike delene av ankomstsenteret. De besøkte stasjonene for registrering og håndtering av klær og bagasje, før kommuneoverlegen i Råde, Sarah Frandsen Gran, ga Kongeparet en orientering om helsetjenestene ved senteret. Kongen og Dronningen besøkte også teltleiren og gjorde et kort stopp ved matteltet.

Under ett tak

Ankomstsenteret åpnet 16. oktober og er nå første stopp for alle som kommer til Norge for å søke asyl. Her blir de registrert og blir noen få dager, før de reiser videre til ulike asylmottak.

Alle får utlevert klær, hygieneartikler og sengetøy, og blir tildelt sengeplass. Senteret ligger i en stor hall, men er delt inn i mindre seksjoner der for eksempel familier kan bo samlet. Alle måltider blir også servert i senteret.

De som har behov for det, har tilgang på helsetjenester - i tillegg til at alle undersøkes for tuberkulose.

(kilde: UDI.no)

IFA-dag på Råde ungdomsskole

Etter besøket til ankomstsenteret, dro Kongeparet videre til Råde ungdomsskole. Her fikk Kongen og Dronningen høre om IFA-dagen og snakke med elever som skal delta.

IFA står for "Innsats for Andre", og etter Kongeparets besøk var det Åpen skole for alle som vil være med å støtte mennesker på flukt i Europa. Det er salg av lodd, kaffe og kaker, syrisk mat og grillmat. Bøssebærere går rundt og det blir underholdning og informasjon om Syria og flyktningenes situasjon. Kasem og Amina, som begge er fra Syria, forteller sin historie. Kasem har bodd i Norge i mange år, mens Amina kom til Råde fra Syria i vår.

Røde Kors har stand på skolen i dag, og de ga også Kongeparet en orientering om frivillighetsarbeidet, og arbeidet med flyktninger - nasjonalt og internasjonalt.

 

Kongeparet besøker Ankomstsenter Østfold - ankomstsenteret for flyktninger som åpnet i Råde i Østfold i oktober 2015. Foto: NRK

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook