Hopp til hovedinnhold

Frontet norsk mat i Paris

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen deltok i promoteringen av norske spesialiteter i ettermiddag. Norsk laks og fenalår sto på menyen på La Grande Epicerie.

03.11.2015

Kronprins Haakon er i Paris i anledning UNESCOs generalkonferanse, der han talte tidligere i dag. Men i ettermiddag ble det en "matpause" i regi av Innovasjon Norge. Kronprinsen fikk møte tre norske matprodusenter på hvert sitt stadium i sin internasjonale satsning.

Laks og fenalår på La Grande Epicerie

La Grande Epicerie de Paris er noe av en institusjon, og det er av stor betydning for små, norske produsenter å bli tatt inn i deres assortement. Salmas laks er allerede godt etablert i Frankrike, og har mottatt flere priser for sin sjømat. Fenalår fra Norge ble tatt inn i sommer, etter at tidenes første kontrakt for eksport av norsk fenalår til franske delikatessebutikker og gourmet-restauranter ble signert i Paris.

Frankrike representerer en fantastisk kulinarisk tradisjon basert på kvalitet og innovasjon. De har også gått foran i forståelsen av hvor viktig det er med lokalt produsert mat. Fenalår fra Norge har fått såkalt "beskyttet geografisk betegnelse", og representerer en viktig trend der lokal, bærekraftig produsert mat møter gamle tradisjoner - og tar skrittet ut i et internasjonalt marked.

På startstreken

Kronprins Haakon fikk møte representantene for Salma og Fenalår i dag, og høre om deres erfaringer i møtet med det franske markedet. Den siste av de tre norske produsentene er Røros f&b. De har ikke etablert seg i utlandet enda, men ønsker å teste ut sine produkter i Frankrike.

I kveld vil alle tre produsenter delta på arrangementet "Smaker fra Nord", der mer enn 70 franske journalister skal bli kjent med Norge som gastronomisk reisemål.

Til Lycée Diderot

Kronprinsen avsluttet sitt program i Paris med et besøk til Lycée Diderot - en tradisjonsrik yrkesfaglig skole i 19. arrondissement. Dette er en av Paris' mest flerkulturelle bydeler, og skolen spiller en viktig rolle i bekjempelsen av utenforskap, for integrering og samfunnsbygging. 

Rektor Laurent Len ga Kronprins Haakon en introduksjon til skolen, før han fikk se noen av elevene i arbeid innen urmakerfag, elektronikk, ingeniørfag og informatikk. Det ble også anledning til et møte med 14 av dem til samtale om hva utdannelse og verdighet betyr for deres liv og framtid.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook