Hopp til hovedinnhold

Favoritt og forbilde

"- Anna-Eva Bergmann er en av mine favoritter og et forbilde." Det sa Hennes Majestet Dronningen på åpningen av utstillingen "Anna-Eva Bergman. Grafisk univers" i går.

13.11.2015

Dronning Sonja fikk en omvisning i utstillingen i går, og mente at her kunne publikum bare glede seg.

Norsk natur

Den norske naturen og det arktiske lyset var en viktig inspirasjon for Anna-Eva Bergman. To reiser til Nord-Norge i 1950 og 1964 gjorde varige inntrykk, og fotografier fra disse turene ble utgangspunktet for mange av motivene hennes.

Fra dekket på Hurtigruta så hun dype fjorder, steile fjell, havet, midnattssolen og den uendelige horisonten. Det arktiske lyset fasinerte henne spesielt.

Magisk lys

Med metallfolier skapte Bergman en illusjon av lys både i grafikk og maleri. Med under- og overlaseringer og skraping med palettkniven fremkalte hun dramatiske dybde- og relieffvirkninger. Ved å polere foliene fikk hun bildene til å sitre av et «magisk» lys. 

Verkene i utstillingen er konsentrert rundt motivene hun kaller «Les Themes»: Steiner, himmellegemer, fjell, fjorder, horisonter, båter og bautaer. Bak hvert bilde ligger omhyggelige beregninger og bildekonstruksjoner. 

Ulike grafiske teknikker

Bergman arbeidet med ulike grafiske teknikker innenfor dyptrykk, høytrykk og plantrykk. Mye av den grafiske produksjonen består av tresnitt og litografier, men hun arbeidet også med etsning, kobberstikk, koldnål og akvatint.

Motiver fra «Les Themes» formuleres igjen og igjen både i maleri og grafikk. Utforskningen av de grafiske teknikkene og deres ulike uttrykk, samt interessen for materialet, teknikkene og stoffligheten i de ulike overflatene er modernistiske trekk i Bergmans kunstnerskap.

Gave

Grunnlaget for utstillingen er en gave på 154 grafiske verk som ble gitt til Nasjonalmuseet av Hartung Bergman-stiftelsen i Antibes. Utstillingen åpnet for publikum på Museet for samtidskunst i dag, og står fram til 28. februar 2016.


Kilde: Museet for samtidskunst

 

Utstillingen «Anna-Eva Bergman. Grafisk univers» vises i Museet for samtidskunst 13. november 2015 - 28. februar 2016. Cop. Nasjonalmuseet.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook