Hopp til hovedinnhold

- Å gå på tur er magi

- Det er en livsnødvendighet, sa Hennes Majestet. Dronningen fortalte om sitt forhold til tur og natur under åpningen av Turistforeningens TUR-konferanse i dag.

13.11.2015

Dronning Sonja har vært æresmedlem av Den Norske Turistforening siden 2007 og hennes kjærlighet til friluftsliv og norsk natur er velkjent. Under åpningen av konferansen i dag, snakket Dronningen med konferansier Ingunn Solheim om tur og natur og hva det betyr. H.K.H. Kronprinsessen var også til stede ved åpningen i dag.

Mental rensing

Turene ut i naturen renser hjernen, fortalte Dronningen, som gjerne er taus på sin vandring. Når man går uten å snakke er det lettere å suge til seg alle inntrykkene langs sin vei. Da er alle sanser med.

Men man kan ikke alltid være stille. Dronning Sonja har et fast turlag siden 1976, og når man er en gjeng jenter på tur snakker man jo av og til, lo Dronningen.

Dronning Sonja har vært på mange høye topper og strabasiøse turer. Nå går hun i sitt 79. år. Savner hun de spenstigste toppene og de bratteste bakkene, lurte Solheim på.
- Man har jo spenstige turer likevel. Det er ikke nødvendig å nå den aller høyeste topp, repliserte Dronningen. - Dessuten har jeg vært på veldig mange av dem, og har mange gode minner og fotografier.

- Det viktigste i dag er opplevelser - ikke antallet kilometer. Og det kan man få bare noen hundre meter opp, fastslo Dronning Sonja.

Berømmet lokale DNT-lag

Dronningen har hatt mye glede av arbeidet DNT-lagene gjør rundt om i landet.

- De lokale lagene gjør en utrolig god jobb i DNT. Jeg har hatt stor glede av dem - vest, øst, nord og sør. Det er imponerende det de gjør.

Dronningen kom også med en liten innrømmelse:

- Jeg syns det også er fint å gå utenom oppmerkede stier, men det har jeg kanskje ikke lov å si, sa Dronningen til applaus og latter fra salen. – Det er spennende og givende å finne frem på egen hånd. Men for all del – DNT med sine røde T-er, stier og hytter – tenk på hvor heldige vi er i vårt land.

Hva har Dronningen i sekken sin?

Kart og kompass og mekanisk høydemåler er alltid med når Dronningen går på sine turer. GPS kunne også være godt å ha, men mer som et tillegg - for den kunne jo falle ut, sa Dronning Sonja.

Hvis du vi høre hva mer Dronning Sonja har med seg i sekken når hun går på tur, kan du se intervjuet i ruten til høyre.

Programmet videre

Det var et tredelt program på dagens konferanse. Fra ulike vinklinger på vår opplevelse av naturen, via drøfting av ulike - til dels alvorlige - utviklingstrekk, til løsninger for framtiden. Hvordan bygger vi en framtid i tråd med naturens bæreevne?

Dronningen delte sin bekymring for klimaendringene og for at deler av naturlandskapet gror igjen. Men først og fremst delte hun positive eksempler og sin grunnleggende optimisme:

- Jeg tror på oss, sa Dronningen. - Jeg tror på menneskene.

Dronningens egne bilder

Et lite utvalg av fotografiene i Dronningens samling er tilgjengelig via pekeren til høyre. Dronning Sonja har holdt flere foredrag for turistnæringen under statsbesøk og andre reiser, for støtte opp om norsk reiseliv og Norge som turistmål.

 

Dronning Sonja i samtale med NRKs Ingunn Solheim om sitt forhold til tur og natur. Stills: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix, Video: Christian Lagaard, Det kongelige hoff

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook