Hopp til hovedinnhold

Skoleprisen er 10 år

Det er ti år siden Dronning Sonjas Skolepris ble etablert. Prisen tildeles skoler som utmerker seg innen inkludering og likeverd, og ble feiret med jubileumskonferanse i dag.

26.11.2015

Konferansen går over to dager, og i dag inntok Hennes Majestet Dronningen scenen sammen med Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon.

– Først rette en takk til Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet som har villet ta på seg å arrangere denne flotte konferansen som går over to dager og som heter «Skoler bygger bedre samfunn». Og det er jo derfor vi er her. Det er det vi tror på, startet Dronningen med å si.

Samtalte om prisen

Dronning Sonja holdt ingen tale i dag. Hennes innlegg hadde i stedet form av et intervju. På spørsmål fra Kronprinsen fortalte Dronningen om hvordan prisen ble til, sine møter med skolene og om hvorfor inkludering og likeverd er kvalitetene prisens jury vurderer kandidatene etter.

Du kan se samtalen i ruten til høyre.

Belgisk inspirasjon

Inspirasjonen til å etablere denne prisen kom etter Kongeparets statsbesøk til Belgia i 2003, der de fikk kjennskap til Hennes Majestet Dronning Paolas skolepris. Dronning Sonja tok initiativ, og Kunnskapsdepartementet startet arbeidet med å utrede mulighetene for en tilsvarende pris her hjemme.

Elever som blir sett faller ikke fra

– Jeg tror ikke vi kan legge stor nok vekt på det å kunne gi god undervisning til våre unge, sa Dronningen og snakket med Kronprinsen om viktigheten av utdannelse og betydningen av å møte elevene der de er.

Det ble trukket frem hvor viktig det er å gi alle de beste mulighetene de kan få ut fra det nivået de befinner seg på - enten de trenger ekstra utfordringer eller ekstra tilrettelegging for å hente fram det beste i seg selv. Godt læringsmiljø øker sannsynligheten for gode elever - og sannsynligheten for at elevene fullfører videregående skole.

Det er en stor inspirasjon å møte vinnerskolene rundt om i landet, kunne Dronningen fortelle. Det finnes så mange fantastisk flinke skoler og skolefolk som setter barn og unges i fokus. Skolene som får det til kjennetegnes ofte av godt samarbeid og positive relasjoner mellom elever og ansatte, elevene imellom og mellom skole og hjem. Og så var det mange kvinnelige rektorer, trakk Dronningen fram med et smil.

Viktig med kreative og yrkesfaglige alternativ

Dronningen slo også et slag for yrkesfagene.

– Ikke alle kan bli akademikere. Jeg tror veldig mange unge vil ha godt av å føle på at de mestrer et håndverk – en praktisk syssel, sa Dronningen som selv valgte en kreativ retning da hun var ung og utdannet seg innen design og kjolesøm. – Jeg var veldig heldig og var glad i å gå på skolen, så det utgangspunktet var ganske greit.

Kronprinsen utfordret Dronningen til å tenke tilbake til sin egen skoletid og hva hun skulle ønske var annerledes på sin egen skole. Dronning Sonja trakk frem alle valgmulighetene elever i Norge har i dag – fra byggfag og frisør til musikk og dans. Selv måtte Dronningen reise til Sveits for å utdanne seg til kjole- og draktsyerske.

– Jeg tror på det med valgmulighetene. I løpet av skoletiden får eleven lov til å utforske hva som bor i dem, hvilke muligheter og hvilke veier de velger å gå.

Alle skolene representert

Alle de ti skolene som har mottatt prisen var til stede i Oslo i dag og holdt egne presentasjoner om sine erfaringer. Skolene er:

  • 2015: Gjøvik Videregående skole, Oppland
  • 2014: Thor Heyerdahl Videregående Skole, Vestfold
  • 2013: Porsgrunn videregående skole, Telemark
  • 2012: Fagerlund barneskole i Ringsaker, Hedmark
  • 2011: Malakoff videregående skole i Moss, Østfold
  • 2010: Kaupanger skole i Sogndal, Sogn og Fjordane
  • 2009: Flåtestad skole i Oppegård, Akershus
  • 2008: Løkenåsen skole i Lørenskog, Akershus
  • 2007: Apeltun skole i Bergen, Hordaland
  • 2006: Aspervika skole i Sandnes, Rogaland

Takket av juryens leder

Professor emeritus Edvard Befring har ledet juryen i Dronning Sonjas Skolepris disse ti årene. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen takket ham for innsatsen, og overrakte tresnittet "Inn i varmen" til Befring, som nå gir seg som juryleder. Kunstverket er laget av Eli Hovdenak spesielt for Skoleprisen.

 

Kronprins Haakon intervjuer Dronning Sonja om Skoleprisen. Innslag fra Dronning Sonjas Skolepris' 10-årskonferanse. Foto: Christian Lagaard, Det kongelige hoff.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook