Hopp til hovedinnhold

Feiret Rytterforbundet

I dag deltok Prinsesse Märtha Louise da Norges Rytterforund markerte sitt 100-årsjubileum med en egen jubileumskonferanse.

03.12.2015

Jubilanten skuet både bakover og videre fram på dagens konferanse. For vi feirer en sprek hundreåring, slo Prinsessen fast i sin åpningsstale, og siterte bladet Våre hester som en mulig forklaring:

- Er du hypokonder, utilfreds, overarbeidet, nervøs, likegyldig, slapp, energiløs: Ridning er den beste medisin.

I innlegget fra 1932 kan vi videre lese at "Den som rider vet at selv om man stiger til hest fylt av sorger og bekymringer, så er sorgene lettere og bekymringene mindre når man går av hesten."

I dag sto gratulantene i kø, og både kulturminister Thorhild Widvey og idrettspresident Tom Tvedt fulgte Prinsesse Märtha Louise på talerstolen. 

Ryttersporten før og nå  

I løpet av sine 100 år har ridningen utviklet seg fra å være en sport for offiserer og overklasse til et forbund med 35 000 medlemmer. Forbundets generalsekretær, Ellen Damhaug Scheel, kåserte over utviklingen, og fire veletablerte og veldrevne rideklubber delte sine erfaringer. Andre ga en vurdering av sportens utvikling - både dressur og sprang - de siste tiårene.

Prinsesse Märtha Louise deltok i en samtale på scenen om hennes egen karriere som rytter, og om ryttersportens betydning generelt.
- Hesten aksepterer deg, uansett hvem du er, sa Prinsessen, og fortalte hvordan hestene hadde gitt henne et fristed. 

Pararyttere på toppnivå

Prinsessen pekte på forbundets visjoner: Ryttersport for alle – på alle nivå uavhengig av alder og kjønn. Ryttere med funksjonshemming hadde også en sentral plass på konferansen. De norske pararytterne har gjort det svært godt, med medaljer i nesten alle de store internasjonale mesterskapene. I dag fortalte fire av dem om sine erfaringer, om sportens og hestens betydning for dem.

Det ble også intervju med Cato Zahl Pedersen - mange ganger gullvinner i paralympics og coach i Olympiatoppen.

Mer enn sport

At de unge jentene er i flertall blant hesteentusiastene er velkjent. Men i ettermiddag fikk deltakerne også høre om tre forskningsrapporter som bekrefter at hestejenter utvikler gode lederegenskaper. 

Hester kan også bidra der noen har kommet galt ut, gjennom hesteassistert terapi, og salen fikk dessuten høre om prosjekter som Ryttersport mot mobbing.

President Stian Øglænd holdt det avsluttende innlegget med fokus på utvikling av sporten fremover, før det hele ble rundet av med sang - og barn med rideklær og kjepphester.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook