Hopp til hovedinnhold

Berømmet innbyggerne i Longyearbyen

Hennes Majestet Dronningen er på Svalbard. Dronning Sonja ønsker å se rasområdet, snakke med de mange frivillige og møte berørte etter det store skredet før jul.

07.01.2016

To mennesker mistet livet da et stort snøskred smadret 10 hus i Longyearbyen 19. desember. Omlag 200 måtte personer evakueres siden faren for nye skred fra Sukkertoppen stadig var stor. Først tirsdag denne uken ble området vurdert som tilstrekkelig sikkert til at de evakuerte kunne flytte hjem til husene sine.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen ledsager Dronning Sonja under besøket.

Berømmet samholdet

Dronningen og statsråden ankom Longyearbyen i formiddag. Deres første møte var med Sysselmannen og nødetatene. Representanter for lokalstyret i Longyearbyen, brann- og redningstjenesten, sykehuset og det lokale Røde Kors fortalte om skredet, ødeleggelsene og redningsaksjonen.

Dronning Sonja var imponert over det store samholdet innbyggerne i Longyearbyen viste i en så vanskelig situasjon. Å se kaoset skredet skapte med egne øyne gjorde inntrykk på Dronningen.

- Det er også en vond tid man går i møte, sa Dronningen. Men med dette samholdet og den store viljen til å komme gjennom dette vi har sett hos dem vi har møtt, tror jeg dette går veldig bra, og at samholdet vil bli enda sterkere.

På befaring ved skredområdet

Etter møtet fikk Dronning Sonja se de store skadene ved selvsyn. De såkalte spisshusene som ble truffet av skredet er totalskadet. 

Dagens program ble avsluttet i møte med frivillige hos Longyearbyen Røde Kors. Det var mange frivillige blant de rundt 100 personene som hjalp til med å grave gjennom snømassene for å finne overlevende etter skredet.

Møter berørte i morgen

I morgen vil Dronning Sonja og Anders Anundsen møte noen av dem som ble direkte berørt av skredulykken. Samtalene finner sted i Svalbard kirke, der tolv voksne og åtte barn fra husene som ble tatt av skredet vil fortelle om den vonde opplevelsen.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook