Hopp til hovedinnhold

Delte inntrykk fra Øst-Timor

H.K.H. Kronprinsen var i dag til stede under den europeiske lanseringen av rapporten fra sannhetskommisjonen for Øst-Timor. Der delte han inntrykk fra sin egen feltreise i landet.

25.01.2016

Sannhetskommisjonen for Øst-Timor ble etablert i 2001 og hadde som mandat å undersøke brudd på menneskerettigheter og legge til rette for forsoning og rettferdighet. I dag ble den engelske versjonen av rapporten lagt fram for første gang i Europa.

Kronprinsen var med under første del av lanseringen og fikk også med seg en kopi av den svært grundige rapporten.

Delte egne inntrykk

I 2015 gjennomførte Kronprinsen et tre dager langt feltbesøk til Øst-Timor sammen med FNs utviklingsprogram UNDP. Kronprinsen har vært goodwill-ambassadør for UNDP siden 2003 og hatt et særlig fokus på tusenårsmålene. Noe av hensikten med feltreisen var å få førstehåndskunnskap om de ulike prosjektene UNDP driver i Øst-Timor og møte innbyggere som nyter godt av innsatsen. Prosjektene bidrar til å bedre menneskers liv - noe som igjen er en viktig del av grunnlaget for fred og forsoning.

På rapportlanseringen i dag holdt Kronprinsen foredrag og viste både bilder og video fra sin reise til Øst-Timor. Kronprins Haakon fortalte blant annet om hvordan beboerne i en liten landsby har fått en enklere hverdag etter at de fikk rent vann i en kran i byen. Tidligere måtte barn og kvinner i landsbyen gå en time hver vei for å hente vann. Han fortalte også om et jobbprosjekt som fikk unge mennesker i hovedstaden Dili ut i arbeid. Ungdommene har samlet sammen mer enn 4 millioner plastflasker som nå blir resirkulert - til glede for miljøet og ungdommene som fikk jobb.

En videoreportasje fra Kronprinsens besøk er tilgjengelig i videoruten til høyre.

Europeisk lansering

Til stede i dag var Nobels fredsprisvinnerne José Ramos-Horta, biskop Carlos Filipe Ximenes Belo og biskop Gunnar Stålsett. Som norsk spesialutsending til Øst-Timor har biskop Stålsett vært en av de viktigste internasjonale støttespillerne til CAVR, the Timor-Leste Commission for Reception, Truth and Reconciliation.

"Chega!", som er navnet på rapporten, er portugisisk og betyr "nok!". Rapporten understreker hvordan menneskerettighetsbrudd av den typen som fant sted i Øst-Timor i årene som ledet opp til uavhengigheten i 2002 aldri igjen må finne sted.

 

 

Crown Prince Haakon visits Timor Leste in his capasity of Goodwill Ambassador for the United Nations Development Programme, UNDP, in 2015. Photo: Christian Lagaard, the Royal Court.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook