Hopp til hovedinnhold

Det fantastiske treet

I kveld åpner utstillingen "Det fantastiske treet" på Norsk Skogmuseum. H.K.H. Kronprins Haakon er til stede under åpningen i Elverum, som streames direkte klokken 18.00.

26.01.2016

Utstillingen på Skogmuseet forteller om hvordan treet blir til, og om fotosyntesen som grunnlaget for alt liv. Å forstå fotosyntesen er selve grunnlaget for å forstå både karbonbinding, karbonkretsløp, og i neste rekke skogens rolle i en klimasammenheng, forklares det på museets nettsider.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale vil stå for den offisielle åpningen i kveld etter åpningstalen ved fungerende direktør Stig Hoseth. På programmet står også kulturelle innslag, og professor Dag Hessen gir en faglig lyninnføring i form av "Karbonet på 10 minutter".

Du kan se åpningen direkte hos NRK Hedmark og Oppland fra klokken 18.00. Streamen er tilgjengelig via pekeren til høyre.

Et hovedmål med prosjektet er å spre kunnskap om fotosyntesen, spesielt til barn og unge. "Det fantastiske treet" er en del av museets skoletilbud, Naturskolen, som formidles til om lag 10 000 studenter årlig.

Verdens høyeste aluminiumstre

I begivenhetenes sentrum står det som museet beskriver som verdens høyeste aluminiumstre - selve Det fantastiske treet. Verket er 7,5 meter høyt og satt sammen av flere hundre aluminiumsrør som viser fargevariasjonen i årstidene og næringsstrømmen gjennom treet. I tillegg vil en 9 meter lysende akrylvegg vise hvordan fotostyntesen foregår i bladene. Skulpturen er laget av amerikanske Kevin Iris og norske Geir Roger Børresen. 

Norsk Skogmuseum på Elverum er ikke et fremmed sted for Kongefamilien. Kong Olav åpnet museumsbygningen i 1971, og H.M. Dronning Sonja åpnet kunstgalleriet i 1991. Kronprinsen besøkte også museet i 1999.

 

 

Denne filmen fra Norsk skogmuseum er en time lapse som viser hvordan "Det fantastiske treet" ble til.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook