Hopp til hovedinnhold

Bedriftsbesøk med ski på beina

Yrkesmesse, ski og pizza: Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøkte Stranda kommune i Møre og Romsdal i dag.

28.01.2016

På menyen i Stranda sto omvisning i alpinanlegget og åpning av en lokal yrkesmesse for ungdom - i tillegg til Grandiosa. Dagen startet i alpinbakken

Fikk prøve seg i bakken

Kronprinsen startet dagen med et bedriftsbesøk til Stranda Skisenter. Her fikk han en innføring i hsitorien til senteret, som fikk sin første skiheis allerede i 1957, I dag har senteret 7 heiser og 17 nedfarter i varierende vanskelighetsgrad. Rundt senteret har det vokst frem hyttelandsbyer som tiltrekker seg skientusiaster fra både fjern og nær.

Kronprins Haakon var ikke vond å be da han ble invitert ut for å teste bakken selv.

Pizzalunsj

Etter noen turer i bakken begynte sulten å melde seg. Da passet det utmerket med et besøk til Orkla Foods pizzaanlegg, som også ligger i Stranda kommune. Der produseres den ikke helt ukjente Grandiosaen.

Pizzaen inntok det norske markedet tidlig på 80-tallet og i dag spiser spiser vi nordmenn mer enn 20 millioner Grandiosa hvert år. Ledet av administrerende direktør i Orkla Food Norge, Paul Jordahl, fikk Kronprinsen en omvisning i anlegget der den folkekjære pizzaen produseres.

Løftet fram yrkesfagene

Kronprinsen åpnet også en yrkesmesse for lokal ungdom i dag. På messen kan ungdom og lokale bedrifter møtes, og de unge få et innblikk i hva slags yrkesliv som venter i andre enden av utdanningen de kanskje vurderer.

I talen sin snakket Kronprinsen om viktigheten av yrkesfagene, og alle de ulike retningene som finnes. Unge som velger yrkesfag har mer enn 160 yrkesveier å velge i, og Kronprinsen kunne fortalle at det bare på Slottet er hele 17 yrkesfag representert. Kronprinsen roste også det lokale næringslivet som lar unge få prøve seg i bedriftene som lærlinger.

Kronprinsparets Fond har et stort fokus på ungdom, utdanning og yrkesliv. Om lag en tredjedel av norske elever faller ut av videregående skole. Mer enn 100 000 unge står i dag uten jobb og er heller ikke i utdanning. Ikke alle passer inn i de teoritunge linjene - og ikke alle er gode til å bygge og forme ting. Men alle har anlegg for noe, framhevet Kronprinsen i dag, og vi trenger alles bidrag.

Møtte lærlinger og elever

Det var en rekke stands på messen, der Kronprins Haakon fikk møte ungdommer som nå har lærlingeplass i lokale bedrifter. Blant annet møtte Kronprinsen ungdommer som jobber i Stranda Energi, Hotel Union og Peab.

Kronprinsen fikk også møte seks 10.-klassinger. Sammen snakket de om fremtiden og hvor vanskelig det kan være å velge hvilken utdanning man skal satse på. 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook