Hopp til hovedinnhold

Stor kunst på Lillehammer

Jakob Weidemann var min veiviser inn i den magiske verden av moderne kunst, fortalte Hennes Majestet Dronningen da hun åpnet Lillehammer Kunstmuseum nye lokaler og utstillinger i dag. 

30.01.2016

"Denne dagen er en stor begivenhet, sa Dronningen. En viktig nasjonal kunstinstitusjon viser frem det beste fra flere av landets store moderne kunstnere: Jakob Weidemann, Arnold Haukeland og Hanne Borchgrevink. Hovedårsaken til at vi er her i dag er likevel museet selv – som har blitt større, med et strålende tilbygg."

- Et vakkert ettermæle

Museet gjenåpner denne helgen, utvidet med nye utstillingslokaler tegnet av arkitektkontoret Snøhetta. Museets nye fasade i rustfritt stål er skapt av Bård Breivik og har allerede vakt oppmerksomhet. Breivik sto bak en rekke store offentlige utsmykninger, blant annet på Torgallmenningen i Bergen og Klosterenga Skulpturpark i Oslo. Bård Breivik døde for kort tid siden. 

- Hans siste bidrag til Lillehammer kunstmuseum er et vakkert ettermæle, sa Dronningen i dag. Slik er museet blitt et prisme, der natur og kultur er i samspill – slik også Jakob Weidemanns kunst var.

En ny sal viet Weidemann

Den nye utstillingssalen på museet er resultatet av en testamentarisk gave fra Anne Weidemann. Hun og Jakob Weidemann bodde på Lillehammer gjennom flere tiår, og det var her mye av Weidemanns kunst ble til. Pengegaven skulle sikre at kunsten forble tilgjengelig for lokalmiljøet på Lillehammer, og i dag ble altså Weidemannsalen åpnet.

To utstillinger

To Weidemann-utstillinger ble åpnet i dag. Utstillingen Fasetter. Weidemann i retrospektiv er viet den første fasen av Weidemanns karriere. Utstillingen Dialog 1961. Arnold Haukeland og Jakob Weidemann gjenskaper utstillingen de to hadde sammen på Kunstnernes Hus i 1961 - en utstilling som senere har blitt omtalt som den abstrakte kunstens endelige gjennombrudd i Norge!

- Jakob Weidemann har en egen plass i mitt hjerte, fortalte Dronning Sonja. Han var en god venn gjennom mange år, og det var han som var min første veiviser inn i den magiske verden av moderne kunst.

En vegg. En flate. En farge.

Dagens tredje utstilling viser verk av Hanne Borchgrevink - en kunstner som har rendyrket ett motiv gjennom et langt kunsternskap: Huset. Hva er det som holder henne fast i denne nitidige fordypningen av ett motiv?, spør utstillingen på Lillehammer.

Personlig åpningstale

Flere kunstnere bidro under åpningen i dag, med musikk ved Eldbjørg Hemsing (fiolin) og Håvard Gimse (piano) og innslag ved forfatter Per Petterson.

Dronning Sonja holdt selve åpningstalen, en tale preget av hennes nære forhold til både Weidemann, Borchgrevink og Breivik. Talen er tilgjengelig i sin helhet via pekeren til høyre.

Dronningens besøk avsluttes med en omvisning i de nye utstillingene.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook