Hopp til hovedinnhold

Mapplethorpe + Munch

Kronprinsparet var til stede da Munchmuseet åpnet sin utstilling Mapplethorpe + Munch i kveld. Aldri tidligere er de to kunstnerne presentert sammen på denne måten.

05.02.2016

Munchmuseet fortsetter sin serie utstillinger der Edvard Munchs verk sammenstilles med seks andre kjente kunstneres. Denne gangen er det likheter og berøringspunkt mellom Munch og den kontroversielle fotokunstneren Robert Mapplethorpe (1946–1989) som utforskes.

Munchmuseets Jon-Ove Steinhaug har kuratert utstillingen og presenterte den for Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen. Han mener det er en rekke interessante likhetstrekk mellom de to kunstnerne.

Begge provoserte

Amerikanske Robert Mapplethorpe skapte skandale med sine sort-hvitt fotografier og var - og er fremdeles - svært omdiskutert. Edvard Munch er Norges største maler - men i sin samtid var også han omdiskutert og skapte skandale med sine bilder. Begge levde som kunstnerbohemer på siden av det etablerte, og utforsket blant annet kjønn og seksualitet på en måte som provoserte.

Store portrettører

Både Mapplethorpe og Munch gjorde utstakt bruk av tradisjonelle sjangere som portetter og aktmotiver. Utstillingen viser også flere selvportrett av de to, og noen av Edvard Munchs selvportrett er også fotografier. Munch eksperimenterte mye med foto tidlig på 1900-tallet, så her møtes de to kunstnerne i samme format.

 

Ustillingen viser 141 verk av Mapplethorpe og 95 verk av Munch, og står i Munchmuseet fra 6. februar til 29. mai 2016.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook