Hopp til hovedinnhold

Inspiserte nye Marjata

H.M. Kong Harald og H.K.H. Kronprins Haakon inspiserte i dag forsvarets nye etterretningsskip Marjata.

30.03.2016

Skipet lå ved kai i Horten tidligere i dag. Om bord fikk Kongen og Kronprinsen både en omvisning og en orientering om skipet.

I snart 60 år har Etterretningstjenesten operert fartøy for overvåkning av aktivitet i Barentshavet. Først med innle​ide - og fra 1966 med egne fartøyer, som alle har båret navnet Marjata. Disse fartøyene har i særlig grad bidratt til situasjonsforståelsen i nord og har representert en tydelig norsk tilstedeværelse i området. Når nye «Marjata» nå legger ut på sitt første operative tokt, blir det som nummer 4 i rekken.

Fornyelse og nytenkning

Marjata representerer​ fornyelse og nytenkning på svært mange områder, men også tradisjon gjennom videreføring av vår tilstedeværelse i Barentshavet, sier etterretningssjef generalløytnant Morten Haga Lunde.

Det nye fartøyet er oppdatert på flere områder sammenlignet med sine forgjengere, noe Forsvaret mener vil sette henne i stand til å levere rettidige, pålitelige og relevante etterretninger til våre beslutningstakere de neste 30 årene. Fartøyet forventes å sette kurs for nordområdene i løpet av våren 2016. Dagens «Marjata» har vært i operativ drift siden 1995.

Kilde: Forsvaret.no

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook