Hopp til hovedinnhold

Statsbesøk til Italia

Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja innledet et tre dagers statsbesøk til Italia i dag. Kongeparet leder en delegasjon med representanter for norske myndigheter og næringsliv.

06.04.2016

Kongeparet ankom Roma i går ettermiddag. Roma er åsted for besøkets to første dager, mens den tredje utspiller seg i Milano. Utenriksminister Børge Brende og olje- og energiminister Tord Lien ledsager Kongen og Dronningen i henholdsvis Roma og Milano.

Det er Italias president, Hans Eksellense Sergio Mattarella, som er vert for besøket, og i dag ønsket han Kongeparet offisielt velkommen i en høytidelig velkomstseremoni.

Velkomstseremoni

Velkomstseremonien fant sted i borggården utenfor Palazzo del Quirinale. Palasset ligger på Qurinalhøyden – en av Romas syv berømte høyder, og er den italienske presidentens offisielle residens. President Mattarella tok i mot Kongen og Dronningen sammen med sin datter, Laura Mattarella, som er Italias førstedame.

Nasjonalsangene ble avspilt og det norske flagget heist over Qurinalepalasset, før Kongen og Presidenten inspiserte æreskompanier fra de tre våpengrenene og Presidentens livgarde.

Etter seremonien møttes Kongeparet, Presidenten og de offisielle delegasjonene til samtaler, før Kongen og Dronningen hadde reisens første møte med representanter for norsk og italiensk presse.

Møter

Etter en offisiell lunsj der Kongeparet var statsminister Matteo Renzis gjester i statsministerboligen, Palazzo Chigi, møtte Kongen og Dronningen med presidenten i det italienske senatet, herr Pietro Grasso og deretter med presidenten i senatets deputertkammer, fr Laura Boldrini.

Statsmiddag

I kveld er Kongeparet igjen gjester i Quirinalepalasset, der President Mattarella holder middag til ære for besøket. Tradisjonen tro, taler både verten og det gjestende statsoverhodet ved slike anledninger, og Kong Harald har nettopp avsluttet sin.

Kongen understrekte det gode forholdet mellom våre to land, og hvordan Italia er et av nordmenns kjæreste feriemål.

- Italia forbinder vi med alt som godt er: Flott natur, nydelig mat og vin, stor litteratur, film og billedkunst, udødelig musikk – og høy kvalitet.

Kong Harald berømmet også Italias betydelige innsats i Middelhavet:

- Italias viktige tilstedeværelse på havet har bidratt til å redde mange liv. Jeg gir min honnør til de italienske mannskapene som sammen med mannskaper fra andre land, også Norge, daglig står i krevende redningsoppdrag.

 

I morgen fortsetter besøket ved det italienske fedrelandsmonumentet, Altare della Patria, der Kongen vil legge ned krans på den ukjente soldats grav.

 

Italias statsminister, Matteo Renzi, tar i mot Kongeparet under et høytidelig seremoni utenfor Palazzo Chigi. Foto: Palazzo Chigi.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook