Hopp til hovedinnhold

Søppelplukking i Sandefjord

Hennes Majestet Dronningen plukket søppel med Sandefjord søppelplukkerlag i dag. Hun fikk hjelp av Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen.

19.04.2016

Sist oktober inviterte Kongeparet Rannveig Horntvedt fra Sandefjord på mottakelse for eldre ildsjeler på Slottet. Der fikk de høre om Sandefjord søppelplukkerlag, som ble stiftet av Horntvedt i 2014. Så langt har de fjernet over 28 tonn søppel. Dronningen ble så imponert over initiativet at hun ønsket å bidra - og hun fikk følge av Kronprinsessen. 

Ryddet gater i Sandefjord

Det var oppmøte ved det gamle kurbadet i Sandefjord. Her fikk De kongelige en orientering om Søppelplukkerlaget, før de bega seg ut i gatene omkring Kurbadet, korrekt utstyrt med refleksvest og søppelplukkerklype. Dronning Sonja fikk også rekruttert ordfører Bjørn Ole Gleditsch til dugnadslaget.

Det gikk raskt å fylle sekkene. Siden etableringen for to år siden har de frivillige i laget fylt over 1000 av dem. Målet er å gjøre Sandefjord til landets reneste by.

- Sneipene er verst, sa Dronning Sonja om søppelplukkingen.

Plast et særlig problem

Plast utgjør et stort problem - ikke minst det som havner i sjøen. Da plukkelaget kom til bryggene, fortalte Gyrid Hasaas, som er en av de frivillige i laget, om marin forsøpling og konsekvensene for livet i havet.   

Søppelplukkerlaget er spsesielt opptatt av å få fatt i plast på avveier. 

Bruk søppelbøtter!

Dronningen oppfordrer alle til å bruke søppelbøttene rundtom. 

- Vi må alle begynne å tenke, sa Dronning Sonja. En holdningsendring må til, sånn at vi ikke kaster søppel i naturen. 

Rannveig Horntvedt har fått mye positiv respons på initiativet sitt. Søppelplukkerlaget har fått mange medlemmer og enda flere tilhengere. Nabokommuner er også interessert, og håper å se tilsvarende ordninger hos seg.

Kunst av søppel

Tilbake i Kurbadet ble søppelplukkerne belønnet med kanelboller, varm sjokolade, kaffe, te og mineralvann.

Dronningen og Kronprinsessen fikk også møte kunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen, som lager kunst av marint plastsøppel for gallerier og museer. De to overrakte "søppelkunst" til Dronningen og Kronprinsessen, laget av barn på workshop i regi av Den kulturelle skolesekken. 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook