Hopp til hovedinnhold

Oslos egen TED-konferanse

Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon deltok i foredragsserien SmartPrat ved Fyrstikkalleen skole på Helsfyr i dag.

25.04.2016

SmartPrat-konseptet er hentet fra det amerikanske konferansefenomenet TED, som har som hensikt å spre nye ideer gjennom foredrag med ulike bidragsytere. Siden 2014 har Fyrstikkalleen skole på Helsfyr i Oslo invitert foredragsholdere til å snakke for ungdommen.

Å ta valg, radikalisering, karakterpress, og smart studieteknikk er noen av de tidligere temaene som har vært oppe i SmartPrat. Denne gangen var temaet "Verden og vi", der Kronprinsen snakket om ungdommens plass i samfunnet, og utfordringer verden står overfor.

- Jeg ser positivt på fremtiden og dere er en flott generasjon ungdom. Husk at hver enkelt kan gjøre en forskjell. Jeg oppfordrer dere til å tenke igjennom hva dere ønsker skal stå igjen etter dere, og hvilket "avtrykk" dere ønsker å sette, sa Kronprinsen i foredraget, der han tok elevene med på et dykk i verdenshistorien, om oppfinnelser og store innovasjoner, samt tanker om tiden som kommer.

Involverer elvene i SmartPrat

Produksjonen av SmartPrat blir gjort av elever ved skolens media- og kommunikasjonslinje. Elevene er også involvert i utvelgingen av foredragsholderne. Om lag 20 elever står bak hver produksjon, som også streames av NRK.

- Da jeg spurte elevene: "Hvordan lærer dere best?", var det mange som svarte at Youtube var en av de beste læringskanalene. Slik kom ideen til SmartPrat. Læring kan også skje via nett. Og når man får eierskap til læringen, lærer man også bedre, sa lektor Sølve Aleksander Kuraas Karlsen i sin innledning.              

SmartPrat har som hensikt å "gjøre elevene klar over de muligheter som finnes og gi dem verktøy til å utnytte sitt potensial. SmartPrat skal gi elevene mulighet til å møte personer som inspirerer og utfordrer". Denne uken føyde altså Kronprinsen seg til denne rekka.

- Tusen takk for at jeg fikk være en del av dette prosjektet, avsluttet Kronprinsen.

Fyrstikkalléen skole

Fyrstikkalléen skole har om lag 900 elever, ble bygget i 2010, og er en få kombinerte ungdom- og videregående skoler i Norge. H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit var på besøk som veileder under Global Dignity Day i 2012.

 

 

Kronprinsen holder innlegg i foredragsserien SmartPrat ved Fyrstikkalleen skole. Foto: SmartPrat F21.
Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook