Hopp til hovedinnhold

Åpnet Glasslåven Kunstsenter

I kveld sto H.M. Dronning Sonja for den offisielle åpningen av Glasslåven Kunstsenter. - Her kommer det til å syde av aktivitet fra galleri og verksteder, var Dronningens spådom.

27.04.2016

Seks gjøglere fra Stella Polaris banet vei og ledsaget Dronningen fram til Glasslåven på Granavollen i kveld. Bygningen som har vært både fjøs og låve ble innviet som Kunstsenter i kveld. 

- Det er mitt håp at Glasslåven vil vise seg å bli et kollektiv der den enkelte kan utvikle sin egenart, sa Dronningen i åpningstalen sin - samtidig som fellesskapet bekrefter ideen om at sammen blir vi sterke – og at det gjelder å løfte i flokk.

Kunstnerkollektiv

Glasslåven skal være arbeidssted for en rekke kunstnere og kunsthåndverkere. Her finnes 14 verksteder og et stort fellesverksted med en mengde utstyr, i tillegg til galleri med besøkssenter og utsalg. Et stort produksjonsrom er fullt utstyrt for dans og scenekunst, og kan brukes som utstillingssal om sommeren. Syv kunstnere er allerede installert og i arbeid.

I tillegg til de "fastboende" har Glasslåven en internasjonal residensordning, der kunstnere kan søke om opphold for perioder fra to uker til to måneder. To teatergrupper arbeider nå med prosjektene sine her, som resultat av denne ordningen. 

- Glasslåven vil gi arbeidsrom for noen av våre dyktigste i sine fag – som glasskunstner Ulla-Mari Brantenberg og smykkekunstner Toril Bjorg, sa Dronning Sonja. Dronningen er godt kjent med arbeidene til begge, og ser med forventning fram til hva de to kan få til i fellesskap.

Omfattende restaurering 

Låven stammer fra 1880-tallet, og har gjennomgått omfattende restaurering de siste årene. Den er bygget om etter økologiske prinsipper. Naturlige materialer og miljøvennlige løsninger er valgt der det er mulig. Overskuddsvarme fra ovnen i glasshytta transformeres til vannbåren varme i hele bygget.

Glasslåven ligger på Gran i Hadeland, med Søsterkirkene fra 1100-tallet og det nyrestaurerte Granavolden Gjæstgiveri fra 1600-tallet som naboer. Så var da også riksantikvar Jørn Holme blant talerne under kveldens arrangement. 

Omvisning

Etter åpningen fikk Dronningen en omvisning i låven av Randi Eek Thorsen, som er styreleder og prosjektets primus motor. Ulla-Mari Brantenberg har også vært involvert i arbeidet hele veien, og hennes glassarbeider er nå på utstilling her. Dronningen møtte både Brantenberg og de andre kunstnerne på låven under kveldens arrangement.Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook