Hopp til hovedinnhold

Høytsvevende grunnstein

Grunnsteinen til det nye Nasjonalmuseet ble lagt i dag. Hennes Majestet Dronningen og Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsessen deltok sammen under seremonien.

02.05.2016

Seremonien fant sted ved trekanttomten ved Vestbanen i Oslo, der Nasjonalmuseet er ventet å stå ferdig i 2019, med åpning året etter.  

Et skrin som grunnstein

Sammen la Dronningen og Kronprinsessen ned grunnsteinsskrinet. Skrinet inneholder et fargetrykk av Norges riksvåpen, tegninger av bygget, byggedokumenter, et årssett av mynter, et årssett av frimerker, invitasjonen og gjestelisten for grunnsteinsnedleggelsen. Med skrinet i en sekk, ble performancekunstneren Tori Wrånes heist opp av en kran og fraktet inn over byggeplassen der steinen skulle legges ned. Levende musikk og salutt fra båter ved havna ga en mesterlig ramme rundt arrangementet.

Underveis var det taler fra statsminister Erna Solberg, Harald Vaagaasar Nikolaisen fra Statsbygg og styreleder Svein Aaser ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

- Museet skal ikke bare bli en del av Oslo, men et museum for hele Norge. Vi sikter også mot å bli et ledende museum i Norden, sa Aaser i sin tale.

Eirik Slyngstad fra Kunstakademiet i Oslo og pianist Ellen Ugelvik stod for den øvrige underholdningen under markeringen, som ble ledet av skuespiller Marie Blokhus.

Venter 750.000 besøk årlig

Det nye Nasjonalmuseet er tegnet av den tyske arkitekten Klaus Schuwerk. På byggetomta er det på det meste 800 personer som jobber med å få bygget ferdig, på et areal som er over 54.000 kvadratmeter. Selve utstillingsarealet vil bli på 13.000 kvadratmeter, tilsvarende to fotballbaner.

Det nye Nasjonalmuseet vil være en videreføring av Nationalmuseet, opprettet som Norges første offentlige kunstmuseum av Stortinget i 1837. Senere ble dette, sammen med Kunstindustrimuseet, Arkitekturmuseet, og Museet for samtidskunst, slått sammen til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i 2003.

Statsbygg står for byggingen av det nye museet. Det anslås at 750.000 besøkende vil ta turen innom hvert år.

 

 

 

Bli kjent med det nye Nasjonalmuseet som åpner på Vestbanen i Oslo i 2020. Filmen er laget av Asplan Viak AS i samarbeid med Statsbygg og arkitektene Kleihues + Schuwerk

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook