Hopp til hovedinnhold

Kronprinsparets hytte i Uvdal

Laagendalsposten har sett nærmere på innholdet i saken Dagbladet publiserte sist helg. De har også intervjuet jusprofessor Eivind Smith, som Dagbladet refererte i sin sak. 

04.05.2016

Laagendalsposten er lokalavisen i området der Kronprinsparet har hytte. Med avisens tillatelse og i forståelse med professor Eivind Smith, gjengir vi her artikkelen i sin helhet:

 

Eierskapet til kronprinsparets hytte i Uvdal

Slottet vil rydde opp

Byline: Irene Mjøseng 

 

Slottet opplyser at eiendommen nå er i ferd med å bli overført til kronprins Haakon. 

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen, opplyser til Laagendalsposten at det fra deres side har vært full åpenhet om hyttekjøpet hele tiden, og at kronprinsparet kjøpte tomt og bygde hytte for egne private midler til egen, privat bruk. Den gangen baserte de seg på råd de fikk. Råd som i ettertid har vist seg ikke å være riktige.

 – Grunnen til at det ble gjort slik var at det var usikkerhet om hvorvidt kronprinsen var en juridisk person som kunne stå som eier selv. Det har vi avklart at han er, så dette er i ferd med å bli rettet opp nå, forteller hun.

– Så valget var begrunnet den gangen det ble tatt, men i ettertid ser vi at kronprinsen, som er reell eier, også bør stå som hjemmelshaver, sier hun.

Jusprofessor Eivind Smith sier til Laagendalsposten at selv om alle ser ut til å være enige om at det formelle med hensyn til kronprinsparets hyttekjøp i 2007 var uryddig, så har ikke dette noen betydning for eierforholdene.

– Det hele er altså tale om litt rot i formalia, som er uten betydning for de underliggende eierforholdene. Og uten at i alle fall jeg, har kunnet skimte noen form for forsøk på juks, eller forstått hva Slottet eventuelt skulle ha å vinne på dette, sier han.

Ordfører i Nore og Uvdal, Eli Hovd Prestegården (Sp), var også ordfører den gangen kronprinsparet kjøpte hyttetomta i kommunen hennes.

– Jeg har ingen kommentar utover det at jeg forholder meg til uttalelsen som kongehuset har kommet med, sier hun til Laagendalsposten.

Kronprinsparet kjøpte hytte i Fjellsnaret i Nore og Uvdal i 2007, og kronprinsparets stab ble den gang registrert som eier av kronprinsparets hytter.

De kjøpte to tomter, siden den kongelige politieskorten måtte ha en egen vakthytte på samme område. De fikk heller ingen spesialbehandling med hensyn til størrelsen på hyttene.

Det var Dagbladet som tok opp saken først. Deres utgangspunkt var at tradisjonelt har staten eid eiendommer som kongefamilien har bruksrett på, for eksempel Slottet og Bygdøy kongsgård. Hvis ikke, så har de kongelige eid eiendommene selv. Ikke hoffet, som er tilfellet med kronprinsparets hytte i Fjellsnaret.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook