Hopp til hovedinnhold

The Maverick Collective

I dag ble the Maverick Collective lansert. H.K.H. Kronprinsessen er en av grunnleggerne bak initiativet, som arbeider for fattige jenter og kvinners helse og muligheter verden over. 

16.05.2016

Lanseringen fant sted i København under Women Deliver - en internasjonal konferanse som setter kvinners helse og rettigheter på dagsordenen. H.K.H. Kronprinsesse Mary av Danmark er beskytter for konferansen, og deltok ved åpningen. 

Kvinner hjelper kvinner

Maverick Collective er et nettverk av innflytelsesrike kvinner som investerer tid og penger i prosjekter for bedre kvinnehelse i fattige land. Prosjektene tester ut nye måter å bidra til bedring på. Prosjekter som gir gode resultater blir oppskalert og videreutviklet. Målet er å bidra til FNs bærekraftmål om å utrydde all fattigdom gjennom å investere i kvinner og jenter.

Det er sterke møter med kvinner og jenter i vanskelige kår som er bakgrunnen for Kronprinsesse Mette-Marits engasjement. Senest i vår besøkte Kronprinsessen Tanzania. Der besøkte hun prosjekt støttet av FNs program for bekjempelse av HIV og AIDS - men også den 10 år gamle Zubeda som har malaria og vokser opp hos sin bestemor, Aziza. Kronprinsessen overnattet hjemme hos dem, og lærte mye om deres situasjon. Det er møter av denne typen som ha drevet fram ideen om the Maverick Collective.

14 prosjekter i gang

Maverick Collective har arbeidet i det stille i tre år allerede. Når det nå lanseres, er de allerede i arbeid med 14 ulike prosjekter i like mange land. Prosjektene tar for seg:

  • Reproduktiv helse (prevensjon og seksualopplysning)
  • Vatn, sanitære forhold og hygiene
  • HIV
  • Svangerskap og fødsel
  • Vold rettet mot kvinner
  • Kreft, hjertelidelser og diabetes


Alle medlemmene i the Maverick Collective deltok under lanseringen i dag, og presenterte selv prosjektene de er faddere for. Initiativet har til dags dato reist 250 millioner kroner og når anslagsvis 300 000 kvinner i gjennom de ulike satsningene.

Samarbeid med PSI 

The Maverick Collective ble grunnlagt av Kronprinsesse Mette-Marit og Melinda Gates, i samarbeid med Kate Roberts, som er visepresident i den amerikanske bistandsorganisasjonen Population Services International (PSI). Det er PSI som står for administrasjonen av initiativet og som tar vellykkede prosjekter videre.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook