Hopp til hovedinnhold

Deler ut Abelprisen 2016

Sir Andrew J. Wiles fra Universitetet i Oxford mottar Abelprisen for sitt bevis av Fermats siste teorem i dag. Prisen blir overrakt av H.K.H. Kronprinsen i Universitetets aula.

24.05.2016

Pierre de Fermat formulerte sitt siste teorem på 1600-tallet. Det skulle gå 350 år før noen klarte å bevise det. Komiteen kaller Andrew J. Wiles’ arbeid et epokegjørende øyeblikk for matematikken, og innledningen til en ny æra i tallteorien. «Andrew J. Wiles er en av svært få matematikere, om ikke den eneste, som har oppnådd å skape overskrifter over hele verden ved å bevise et teorem».

Overrekkelse i Aulaen

Kronprins Haakon tar i mot prisvinneren i audiens på Slottet før den høytidelige prisutdelingen i Universitetets aula i Oslo.

Åpningstalen blir holdt av Vitenskapsakdemiets preses Ole Sejersted, og Abelkommiteens leder John Rognes vil snakke om prisvinneren og hans arbeid. 

Det vil også bli vist film under arrangementet, der Andrew Wiles deler sine tanker om livet og matematikken med filmskaperen og matematikeren Ekaterina Eremenko. Music for a while skal stå for det musikalske innslaget.

I kveld vil Kronprinsen være til stede ved en bankett til ære for prisvinneren på Akershus slott.   

Abelprisen

Prisen er på 6 millioner norske kroner og har blitt delt ut av Det Norske Videnskaps-akademi siden 2003. Abelprisen har navn etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel, og er en av de høyeste utmerkelsene innen matematikken. Bare nålevende personer kan nomineres.

Sir Andrew J. Wiles er født i 1953 og har jobbet ved Princeton University i USA og University of Oxford i Storbritannia. Han har vunnet en rekke priser innenfor matematikkfaget. 

Wiles vil holde sin Abelforelesning på Universitetet i Oslo onsdag 25. mai.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook