Hopp til hovedinnhold

Litteraturtoget 2016 er i gang!

I kveld gikk åpningsarrangementet av stabelen på Litteraturhuset i Bergen. H.K.H. Kronprinsessen legger ut på litterær reise for tredje året. Denne gangen står Bergensbanen for tur.

01.06.2016

Denne uken inviterer Kronprinsesse Mette-Marit til samtaler om litteratur og leseglede på sin tredje litterære togreise, i år fra Bergen til Oslo.

Utenforskap

I litteraturen møter vi ofte karakterer som på en eller annen måte faller litt utenfor, og "utenforskap" er årets tema.

- Men dette er ikke et skille som går mellom mennesker – mellom oss og de andre. Det er skiller som går inni oss selv. For hvem føler seg ikke utenfor av og til?, spurte Kronprinsessen i dag.
- Problemet er bare at når vi selv opplever dette, tror vi at vi er helt alene om det. Litteraturen viser oss at flere har det som oss. 

Med seg på turen har Kronprinsessen med seg forfattere som alle har skrevet tekster som kan relateres til "utenforskap". Den som leser, er aldri alene. Det finnes en bok for alle.

På språkkafé

I formiddag besøkte Kronprinsessen Språkkafeen på Bergen bibliotek. Tilbudet er primært er for fremmedspråklige som ønsker å lære og praktisere norsk. Norsktalende frivillige hjelper til - flere av dem pensjonister med bakgrunn innen pedagogikk - som veileder og moderator for samtalen Hver uke er det kafé, der man diskuterer et nytt tema rundt bordene. På norsk, selvsagt. I dag var det "Bergen" som var temaet. Kronprinsesse Mette-Marit deltok som moderator ved et av bordene, der deltakerne var fra Yemen, Polen, Spania, Somalia og Norge. 

– Utenforskap blir snudd til innenforskap, fortalte initiativtaker Anne Berit Helland til NTB. Hun er spesialbibliotekar for flerspråklige tjenester, og ser effekt av prosjektet i form av økt etterspørsel etter lesestoff.

Språkkaféen har blitt en stor suksess siden oppstarten for tre år siden. Det er venteliste for å delta som frivillig, og tidvis møter flere opp til kafé enn det er plass til. Flere andre biblioteksfilialer har etablert sine egne språkkaféer.

Åpning på Litteraturhuset i Bergen

I kveld fant første arrangement i regi Litteraturtoget sted på Litteraturhuset i Bergen. 

Kronprinsesse Mette-Marit og Jonas Hassen Khemiri, en av Sveriges mest leste unge forfattere, møttes til samtale om forfatterskap. Hans bøker er oversatt til femten språk siden debuten i 2003. I år er han aktuell med en ny utgivelse på norsk.

- Litteraturens beste skildringer kan gi innsikt i eget og andres liv, sa Kronprinsessen under innledningen sin i kveld.

Åpningsarrangementet omfattet også en framføring av et utdrag fra stykket «Tilnærma lik» av skuespillere Thomas Bipin Olsen og Kadir Talabani fra Det Norske Teatret.

Turen videre

På vei mot Oslo vil toget stoppe i Voss, Gol og Hønefoss. På hvert stopp er bibliotekvognen åpen for besøk og det er også duket for bokquiz. Under hele reisen kan publikum komme med sine innspill og bokfavoritter ved å benytte emneknaggen #minbok i sosiale medier. I anledning Litteraturtoget deler Kronprinsessen sine egne sosiale medier-kanaler med forfatter Ruth Lillegraven.

Litteraturtoget avsluttes på Litteraturhuset i Oslo 3. juni.

 

 

 

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook