Hopp til hovedinnhold

Skulpturpark på Fornebu

Hennes Majestet Dronningen åpnet den nye skulpturparken på Fornebu i formiddag. Den er laget av Magne Furuholmen, og er Skandinavias største keramiske skulpturpark.

09.06.2016

Parken er den største samlingen skulpturarbeider laget av en norsk kunstner siden Vigelandsparken. Skulpturparken har fått navnet «Imprints» og ligger utenfor Akers nye hovedkvarter på Fornebu.

Åpningsprogrammet i dag omfattet tale ved konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker, introduksjon ved kunsthistoriker Cecilie Malm Brundtland og tonefølge ved Ole Edvard Antonsen. Magne Furuholmen fortalte selv om prosjektet og Dronning Sonja foretok den offisielle åpningen.

Det er Akerkonsernet som står for etableringen, og parken beskrives slik:

Parkens utforming

"I den 10 mål store parken er det plassert 40 keramiske enkeltelementer alle utført i høybrent fajanse. To enorme krukker på 6 meter som veier 9 tonn hver danner inngang- og avslutningen på parken. På langsidene løper det 9 ulike søyler på mellom 2 og 4 meter som er plassert i to langstrakte vannbassenger, hvor vann og damp vil skape ulike atmosfæriske stemninger avhengig av årstiden.

Midt i parken fører store trapper ned til et atrium hvor et 12 meter langt keramikk-bånd i glaserte og bemalte fliser danner et abstrakt buktende form som er felt ned i bakken. På nært hold kan man lese ord og skriftbrokker som er slått inn i flisene. Trekker man seg derimot opp på gateplan danner selve flisene større bokstaver, mens disse igjen på ytterligere avstand blir lesbare ord og anagrammer for parkens tittel, IMPRINTS.

I tillegg er det flere skulpturer formet som avlange blokker plassert mellom krukkene og søylene, som en slags motvekt til krukkene og søylenes vertikale streben og de horisontale ord-formene i bunnen av atriet. Hele det store uteanlegget bindes sammen i et 12 meter langt keramisk relieff som er plassert inni Akers resepsjon. "

- Parken svinger nå fra det store monumentale til det mer subtile og bortgjemte, fortalte Furuholmen til Aftenposten tidligere i juni.
– Målet har vært å lage en park som skal kunne oppleves på ulike vis på ulike tidspunkter, med vann om sommeren og damp på vinteren som et atmosfærisk element, i tillegg til belysning.

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook