Hopp til hovedinnhold

Norges Bank er 200 år

14. juni 1816 ble Norges Banks opprettelse godkjent av Kong Carl II. På dagen 200 år etter overvar Hans Majestet Kong Harald sentralbankens jubileum i Trondheim.

15.06.2016

Feiringen av dagen var lagt til Trøndelag Teater i Trondheim, byen der Norges Bank hadde sitt hovedkontor fra 1816 til 1897. I går kveld var Kongen til stede under en jubileumsforestilling på Gamle Scene, før dagen ble avsluttet med en festmiddag på Erkebispegården.

Under forestillingen ble det presentert utdrag fra forestillingen Armod og edelt sinn av August von Kotzebue. Stykket er satt opp i år i anledning teaterets 200-årsjubileum. Forfatter Kjartan Fløgstad og fiolinist Catharina Chen stod for andre kunstneriske og musikalske innslag.

Et års feiring

Feiringen av selve 200-årsdagen var ett av flere arrangementer som markerer bankens jubileum. Senere i juni inviteres det til omvisning og foredrag i bankens lokaler i Oslo, samt en jubileumsutstilling på Nasjonalmuseet. I tillegg til en jubileumsmynt, skal intet mindre enn fire bøker om banken gis ut i år. Gjennom året har også sentralbanksjef Øystein Olsen vært innom flere av landets byer for å snakke om bankens virksomhet til næringsliv og studenter, en aktivitet som fortsetter frem til oktober.  

Viktig bærebjelke

Lovene som ble sanksjonert i 1816 var lov om pengevesenet, lov om frivillig og tvungen bank, lov om tvungent innskudd (sølvskatten), lov om innløsningsskatt og lov om midlertidige låne- og diskontoinnretninger. I dag er Norges Banks viktigste oppgave å sikre økonomisk stabilitet.

Banken hadde ingen fast sentralbankssjef fram til 1893, men siden har elleve personer hatt jobben. I dag er Øystein Olsen øverste leder, en stilling han har hatt siden 2011.

 

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook