Hopp til hovedinnhold

Jubilerte i Bergen

Klokken 11.00 i formiddag la Kongesjaluppen til ved Shetlandsbryggen i Bergen. Et av Bergens tradisjonsrike buekorps trommet Kongefamilien i land.

25.06.2016

Omlag 7 000 kranset gatene langs den så velkjente Bryggen for å hilse Deres Majesteter Kongen og Dronningen og Deres Kongelige Høyheter Kronprinsen og Kronprinsessen velkommen, og det var forberedt mange opplevelser for Kongeparet og Kronprinsparet på byvandringen.

Har var både gamle tradisjoner og nyere tilskudd, gammel norsk kultur og multikulturelle innslag. De kongelige fikk se akrobatikk både med og uten hjul i form av cheerleading og trial syklister. Dansere og musikere, tradisjonelle karakterer på stylter, fotballtriksing og vill vest satte farge på et yrende folkeliv. 

Bergen er den fjerde byen som besøkes på Kongeparets reise i anledning 25-årsjubileet. På hvert sted har det vært folkefest på gater og torg, og Kongeparet har holdt hagefest for inviterte gjester fra fylket. Så også i Bergen, der Kongen og Dronningen kunne invitere til hageselskap på Gamlehaugen.

Hagefest

Gamlehaugen er Kongefamiliens offisielle residens i Bergen. Den flotte parken omkring satte en fin ramme om hagefesten der 300 gjester fra ulike deler av Hordaland var invitert. 

Dronnig Sonja holdt velkomsttalen i ettermiddag, og takket for det fine arrangementet på Bryggen.

- En varm takk til alle som bidro til den flotte folkefesten på Bryggen tidligere i dag. Dere bergensere vet virkelig hvorledes det skal feires! Det har vi erfart gjennom mange års besøk. For oss i Kongefamilien er Festspillene en nesten like fast post på det årlige mai-programmet som selve nasjonaldagen. Det blir liksom ikke skikkelig vår uten et Festspillbesøk!

Dronningen er også svært godt kjent i Hordalands fjell og fjorder, etter utallige turer til fots og på ski. Hver eneste senvinter siden 1980 har Dronning Sonja spent på seg skiene ved Finse og begitt seg av sted mot Hardangerfjorden. 

- Hva er det som gjør disse møtene med våren her vestpå så spesielle?, spurte Dronningen. Er det de utrolig imponerende utsynene man får når man først øyner den mørke fjorden langt – langt der nede?

- Man nærmer seg lavlandet, snøen blir tung og våt, snart må skiene av - fuglenes sang melder seg svakt – så sterkere, der elven tvinger seg frem mellom sneklattene og opp i dagen. 
Lyden av rennende vann som klukker mellom stener. Blomster som modig stikker sine hoder frem der sneen har gitt plass. Bjerken som grønnes - den herlige duften av fuktig jord blandet med blomstereimen, samt synet av hvitveis så langt øyet rekker?
Man føler seg tett på vårens mirakel!    (...)

 

Vår fantastiske reise langs kysten, som begynte i Tromsø for en uke siden, minner meg igjen på hvor heldige vi er, og hvilket vakkert land vi bor i.

Kortreist mat fra fylkets ulike regioner sto på menyen, tilberedt av blant annet elever ved lokale fagskoler. Kongefamilien fikk høre litt om lokale mattradisjoner ved stands i hagen, når de vandret omkring og snakket med gjestene sine. En liten dans ble det også anledning til.

 

Nå kastser Kongeskipet loss og setter kursen videre sørover mot Stavanger, som er neste stopp på reisen. 

 

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook