Hopp til hovedinnhold

Jubileumsreisen i Stavanger

I dag nådde Kongeskipet oljehovedstaden. Kronprinsparet var også med da Deres Majesteter Kongen og Dronningens 25-årsjubileum ble feriet i Stavanger.

27.06.2016

I formiddag var 300 gjester fra hele fylket invitert på hagefest ved herregården Ledaal, som er Kongens offisielle residens i Stavanger. 

Kongefamilien har mange gode minner fra sine turer til regionen, og Kong Harald takket for den gode mottakelsen Kongeparet alltid har fått når de har besøkt fylket. Rogalendinger er liketil og jordnære, påpekte Kongen, og gjenga en opplevelse som Kong Olav hadde under et besøk til Jæren på 80-tallet.

- På en medaljemottakelse på Slottet hadde han truffet en bonde fra Jæren, som han hadde kommet veldig godt overens med. Da de traff hverandre igjen i forbindelse med besøket, bemerket min far at bonden ikke hadde på seg fortjenestemedaljen. Hvorpå han skal ha replisert: «Nei, den tar jeg bare på meg ved festlige anledninger!»

Men Kongen kom også inn på de store omstillingene Rogaland er inne i:

- Mange lever med stor usikkerhet. En usikkerhet som påvirker hele landet, men som merkes spesielt godt her i regionen. Som griper dypt inn i menneskers liv og hverdag. Vår faste deltakelse på ONS har de siste årene bidratt til å gi oss i Kongefamilien bedre innsikt i en næring i stor endring. Det som gir håp – når vi ser oss tilbake – er at Rogaland har vært gjennom store omstillinger tidligere. Hele landet står nå overfor en nødvendig omstilling. Jeg tror vi har mye å lære av Rogaland.

På 1800-tallet var Ledaal familien Kiellands hjem, og Kongen rundet av talen sin med å sitere Alexander Kiellands vakre beskrivelse av havet fra "Garman og Worse".

Stavangers ordfører, Christine Sagen Helgø, og 16 år gamle Simen Hansen Lunde fra Ungdomsrådet i Sauda talte også for forsamlingen, og etter talene var det fingermat i hagen. Jazzgruppen ved Stavanger kulturskole spilte til serveringen.  

Folkefest ved konserthuset

I ettermiddag var det folkefest ved Stavanger konserthus. Hans Majestet Kongens Gardes 3. kompani underholdt de fire tusen som etter hvert benket seg ved konserthuset med musikk og drill.

Kongeparet og Kronprinsparet fikk høre både årets Stavangerkunstner Hanne Vasshus med band og den ferske Idol-vinneren Marius Samuelsen. Tore Panb & Izabell rappet for De kongelige. Dertil fikk de se indisk dans med barn fra Zankar Dance Academy.

Besøket i Stavanger var jubileumsreisens nest siste stopp. Nå har Kongeskipet lagt ut på siste etappe - mot Kristiansand, der reisen avsluttes førstkommende onsdag.



Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook