Hopp til hovedinnhold

Åpnet fyrvokterveien på Sørøya

H.M. Dronningen åpnet i dag den restaurerte fyrvokterveien på Sørøya i Finnmark. Med nytt rekkverk, trappestiger og en flott turhytte på Tharaldsheidet, kan enda flere nå få oppleve den dramatiske naturen og den storslagne utsikten langs Fyrvokterveien.

12.07.2016

Varm velkomst i liten bygd

Omlag 80 mennesker bor i Akkarfjord. Da Dronningen ankom kaien fra Kongeskipet i den lille bygda i morgentimene, sto flere av dem klare til å ønske henne velkommen med blant annet Akkarfjordsangen. Dronningen hilste også på representanter fra Tharaldsen Fiskarlag. Det var Tharaldsen Fiskarlag som i begynnelsen av 1930-årene bygget Fyrvokterveien, som kanskje minner mer om en sti enn en vei. Dette for å sikre fyrvokteren en helårsvei når han skulle passe fyrlykta ute på Tharaldsen. Sammen med kommunen har laget vært sentrale i arbeidet med å restaurere stien. I dag er fyrlykta automatisert.

Selv om det ikke er mange som bor i Akkarfjord, kommer det hvert år mange ryggesekkturister til Bygda, omlag ett tusen. Mange av disse går fyrvokterveien. Med ny og flott sti, håper både innbyggerne og Hammerfest Kommune på at enda flere turglade turister fra inn- og utland skal få oppleve den vakre naturen på stedet. Langs ruten får man oppleve hva kysten av Vest-Finnmark har å by på.

Etter dette gikk turen videre til Gamvikfjord. Herfra gikk Dronningen til fots, ca. 1,5 timer opp til starten av den 3 kilometer lange Fyrvokterveien. Der ventet åpning med taler og kulturprogram. Dronningen lot seg også imponere av storslagen natur på veien opp.

Skrøt av naturen

I talen til det turglade publikummet som hadde møtt opp, trakk Dronningen blant annet frem hvor vakker hun synes den barske naturen i området er, og hvordan hun lenge hadde sett frem til å oppleve denne delen av Sørøya. Derfor hadde det vært enkelt for Dronningen å takke ja til invitasjonen fra Ordføreren og Akkarfjord Bygdelag. Hun sa også at hun tenkte på hvor krevende det i sin tid måtte ha vært for fyrvokteren som ikke hadde noen trygg vei å gå langs, slik turgåere nå har ut til fyret.

Før Dronningen erklærte stien for åpnet oppfordret hun også alle, både unge og gamle til å ta turen. 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook