Hopp til hovedinnhold

24 timers feiring av havet

Kronprinsfamilien møtte opp da havmijøfestivalen «Passion for Ocean» ble arrangert på Vippetangen i Oslo lørdag.

27.08.2016

Festivalen er kalt en «24 timers hyllest til havet», der store og små publikummere får møte mennesker som brenner for å ta vare på det våte element. En rekke ulike camper er spredt ut over Vippetangen denne helgen for å øke folks bevissthet rundt både gleder havet har å by på og hvilke farer som truer. Mat, fisking, surfing, forskning, konserter og filmvisninger er noe av det festivaldøgnet har å by på.

"Tavaha"

Kronprinsfamilien har et sterkt forhold til havet. Kronprinsen oppfordret de fremmøtte til å "tavha" ("Ta vare på havet"), som er festivalens slagord.

 

- Jeg har mange gode minner fra å ligge på et brett og føle kraften fra en bølge under meg.  Kronprinsessen husker tilbake til da hun var liten og sovnet i familiens båt til lyden av bølgeskvulp. Og for barna våre forbindes havet med surfing, bading, dykking og følelsen av sommer og sol, sa Kronprinsen under sin åpningshilsen.

 

Han påpekte også rollen havet har hatt for utviklingen av landet vårt.

 

- Havet har vært en av Norges viktigste ressurser, som har gitt oss mat og jobber. Men selv om havet gir oss gode liv, er ikke vi mennesker så flinke til å ta vare på det. Det finnes mange løsninger på hvordan havet kan tas vare på. Det er nok noe av grunnen til at mange har kommet hit i dag, sa han.

Også Oslos varaordfører Khamshajiny Gunaratnam talte under åpningen.

Testing og prøvesmaking

Kronprinsfamilien fikk selv se de den store interessen for havet på nært hold, da de fikk en omvisning på festivalområdet av arrangøren Miljøpiratene. Blant annet vanket det besøk på «trashcamp» - et designkollektiv som designer møbler basert på gjenbruk. I "innovasjonscamp"   jobbes med konsepter for å endre dagens havmiljøsituasjon. Og hos "vitenkamp" fikk familien møte marinebiologer som forsker på dyr og organismer i vann. Innimellom vanket det også smaksprøver på forskjellige godbiter - deriblant iskrem.

 

Festivalen pågår hele lørdag og avsluttes søndag formiddag. Les mer om programmet i pekeren til høyre.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook