Hopp til hovedinnhold

Kragerø 350 år

I år markerer Kragerø by sitt 350-årsjubileum og i dag tok Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit del i feiringen.

31.08.2016

Kragerø hadde mye å å vise fram for Kronprinsparet i dag. Det ble både besøk til Kunstskolen, kulturprogram og byvandring. Kronprinsparet fikk også en tur på fjorden ut til Jomfruland.

Ferieidyll med rikt kulturliv

Kragerø kommune har mer enn 10 500 fastboende, men om sommeren stiger tallet ytterligere. Telemarksbyen er et populært feriemål med sine mer enn 4000 fritidsboliger.

Den store feiringen av jubileet fant sted 12. juli, men det holdes en rekke store og små jubileumsarrangementer gjennom hele året. Med så mye på tapetet er det viktig å ha gode lokale krefter fra kulturlivet å spille på.

Første stopp for Kronprinsparet i dag var Kragerø kunstskole. Her ga rektor en omvisning og fortalte om hvordan skolen tilbyr elevene både praktisk og teoretisk innføring i flere fag, som tegning og maling - men også moderne teknikker som 3D-modellering. Kronprinsparet fikk også hver sin 3D-printede brosje med Kragerøs byvåpen, noe Kronprinsen festet på jakkeslaget.

Deretter gikk turen videre til fots i retning Jens Lauerssøns plass, med ordføreren som lokal by-guide. Der fikk Kronprinsen og Kronprinsessen høre musikk, takket være krefter fra den lokale kulturskolen som bød på et utdrag fra den store jubileumskonserten. Bredden var stor. Fra klassiske toner av Mozart til en akustisk versjon av den amerikanske artisten Beyonces store hit «Halo».

 I talen sin hentet Kronprinsesse Mette-Marit fram egne ferieminner fra Kragerø og Jomfruland.

 - I familien vår har vi mange gode ferieminner fra Kragerøs skjærgård – og vi gleder oss til å besøke Jomfruland etterpå. Som sørlending har jeg en svakhet for steder som lever to forskjellige liv gjennom året: Myldrende somre med masse folk og nydelig, stille høst når alle har reist. 

Kunst og historie

Kronprinsessen pekte også på Kragerø som oppholdssted for en rekke store kunstnere og på byens historie som sjøfartsby. 

- Kragerøs historie er en fortelling om Norge som skipsfart- og trelastnasjon, sa Kronprinsessen. Det er en fortelling om industrier i endring og behov for nytt feste når kjernebedrifter nedlegges. Det er en fortelling om livet i en havneby – der befolkningen gjennom generasjoner har lært å ta til seg impulser utenfra, å verdsette mangfold, å møte det fremmede med et åpent sinn.

Selve betydningen av historie, opptok også Kronprinsessen.

- Uten den store historien – og de mange enkelthistoriene – er vi rotløse. Vi trenger historien for å kjenne at vi hører til. Vi trenger den for å kunne plassere oss selv i en lang linje av mennesker og hendelser som til sammen skaper et liv, en slektslinje, et steds fortelling. 
Kragerø sine 350 år er en slik historie.

Vakker natur på Jomfruland 

Den populære øya Jomfruland ligger ytterst i Kragerøskjærgården. Øya er kjent for sin vakre natur, med både strender, eikeskog og ikke minst et rikt fugleliv. Tårnbrygga er det naturlige ankomststedet for besøkende til øya, og Kronprinsparet fikk servert lunsj på Tårnbrygga kafe.

Etter lunsjen fikk Kronprinsen og Kronprinsessen  oppleve den vakre øya til fots sammen med representanter for den lokale velforeningen. Underveis fikk de en god innføring i planene for Jomfruland nasjonalpark.

Turen ble avsluttet på rullesteinstranda som er en del av Skandinavias første GEO-park og planlagt som en del av Jomfruland Nasjonalpark. Rullesteinene som dekker stranda er fraktet med isen fra innlandet og skurt runde av havets krefter.

Så gikk turen tilbake til fastlandet med nok et knippe hyggelige minner fra vakre Kragerø og Jomfruland.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook