Hopp til hovedinnhold

OAT 2016: Når hjemme er borte

Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen åpnet i dag «After belonging», hovedkonferansen under Oslo arkitekturtriennale 2016.

09.09.2016

Oslo arkitekturtriennale (OAT) er Nordens største arkitekturfestival, som samler norske og internasjonale fagpersoner. Årets tema er migrasjon og tilhørighet - hvordan menneskers stadige forflytninger påvirker våre omgivelser.

-Arkitektur skaper tilhørighet

I sin tale åpnet Kronprinsen med å snakke om en arkitekturhistorie mange kjenner – nemlig eventyret om «De tre små grisene», som bygget hus av strå, pinner og murstein.

- Av denne historien kan vi trekke mange lærdommer: Vi må planlegge for å kunne møte utfordringer vi står overfor, vi må snakke sammen for å legge best mulige planer og vi må ta hensyn til de sosiale og miljømessige sidene av byggeprosessen – selv om vi har det travelt, sa han.

I en tid der mennesker forflytter seg over store avstander, både frivillig og ufrivillig, er arkitekturen noe som bidrar til å skape tilhørighet og identitet.

- Verden blir stadig mer «sammensveiset» og mange har en hjemmefølelse til flere ulike steder (…) Og i en tid i stor endring og med høy migrasjon er det viktigere enn noen gang å huske på at bygningene våre er mer enn bare for beskyttelse og tilflukt. Vår identitet og tilhørighetsfølelse påvirker, og blir påvirket av, måten vi skaper våre omgivelser på, påpekte Kronprinsen.

Festivalens to hovedutstillinger blir å finne i Nasjonalmuseet - Arkitektur og Norsk design- og arkitektursenter DOGA. OAT 2016 strekker seg over ti uker og avsluttes 27. november.

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook