Hopp til hovedinnhold

Åpnet Skimuseets nye "klimasatsing"

Hva har klimaendringene å si for vinteridretten? I dag åpnet H.K.H. Kronprins Haakon Skimuseets nye utstilling «Vær og føre – føre var».

08.09.2016

Vinteridretten sitter dypt i den norske folkesjelen, og gode vær- og føreforhold er vesentlige forutsetninger. I kveld åpnet den nye utstillingen i Skimuseet, der vinter og skiføre knyttes til vær- og klimaspørsmål. Utstillingen har navnet «Vær og føre – føre var» og er et samarbeid mellom Skimuseet og Meteorologisk institutt. Sistnevnte fyller 150 år i år, og utstillingen er en del av jubileumsmarkeringen.

Gjensyn med værkuben

Utstillingen er spesielt laget for å vekke barn og unges nysgjerrighet for vær og klima. Her kan man oppleve hvordan det er å stå i sterk storm, eller prøve å spå hvordan været blir om 100 år.

Under en omvisning i den nye utstillingen fikk Kronprinsregenten spinne et lykkehjul for å spå sjansene for godt skiføre i fremtiden, samt eksperimentere med en Co2-regnemaskin som anslår hvor mye utslipp en kan spare i løpet av et år. Det vanket også gjensyn med NRKs værkube, som var å se under NRKs værmeldinger på 70- og 80-tallet. Kronprinsens bestefar var også representert, ettersom Kong Olav antrekk under den kjente turen med Holmenkollbanen i 1973 er å finne i den nye utstillingen.

Holmenkollbakken og Skimuseet er et av landets mest besøkte turistattraksjoner med omlag 1 million besøkende hvert år, i følge arrangøren.

 

Relaterte lenker

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook