Hopp til hovedinnhold

Bjørnsonfestivalen: 25 år og like aktuell

H.K.H. Kronprinsregenten åpnet den 25. Bjørnsonfestivalen i Molde i dag. I åpningstalen kalte Kronprins Haakon Bjørnson for en verdensborger, og trakk frem hans brede samfunnsengasjement.

07.09.2016

Bjørnsonfestivalen ble første gang arrangert i 1992 og ble raskt en av landets viktigste litteraturfestivaler. Hovedmålet er å fremme interessen for norsk litteratur, og det har den nå gjort i hele 25 år. Kronprins Haakon har vært festivalens beskytter siden 2006.

Fundamentert på samfunnsengasjement

Gjennom årenes løp har Bjørnsonfestivalen tatt opp mange og svært ulike temaer. Fundamentet har alltid vært Bjørnsons store samfunnsengasjement. Kampen for ytringsfrihet og menneskerettigheter har vært like viktig for festivalen som det var for Bjørnson. Kronprinsregenten løftet fram Bjørnsons oppriktige engasjement for de svake i samfunnet i talen sin:

- For sin samtid og for alle som har lest det han skrev så er han ikke bare en av våre største diktere; men også en verdensborger, en samfunnskritiker og en menneskerettighetsforkjemper: Omsorgen hans for de svake i samfunnet var oppriktig, sa Kronprinsen i sin tale.

Situasjonen i Europa årets hovedtema

I år er situasjonen i Europa festivalens hovedtema. Hva blir Europas utfordringer og veivalg i tiden som kommer? Er Europas fremtid under press? Hvordan vil den urolige situasjonen knyttet til økonomi, folkevandring og konflikter påvirke våre liv fremover? Dette er bare noen av spørsmålene som blir reist under festivalen, som i år samler mer enn 100 forfattere i Molde.

Kronprins Haakon roste festivalen for å sette fokus på noen av de store problemene i vår tid.

Besøkte Råkhaugen dagsenter

Før Kronprinsregenten returnerte til Oslo fikk han også anledning til et besøk på Råkhaugen dagsenter. Råkhaugen tilbyr hjemmeboende personer med demens muligheten for å delta på ulike aktiviteter og rehabiliteringstiltak. 

Her fikk Kronprins Haakon møte poesigruppa, som fremførte egne dikt for Kronprinsregenten.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook