Hopp til hovedinnhold

Kongeparet inviterer på utekino

Deres Majesteter Kongen og Dronningen inviterer deg til gratis førpremiere på «Kongens Nei». Filmen vises i Slottsparken onsdag 21. september klokken 20.00.

15.09.2016

Filmen vil bli vist i parken nord for Slottet. Ta med deg sitteunderlag og kle deg godt. Det kan bli trangt om plassen på gresset, så vær ute i god tid om du vil sikre deg en fin plass. Hvis det ser ut til å bli regn, ta med regntøy - ikke paraply.

Både Kongen og Dronningen, Kronprinsen og Kronprinsessen, Prinsesse Märtha Louise og Prinsesse Astrid, fru Ferner vil være til stede under filmvisningen, sammen med en gruppe spesielt inviterte krigsveteraner.

Vår nære historie

De tre døgnene fra 9. til 11. april 1940 som «Kongens nei» handler om, utgjør et svært viktig kapittel i både nasjonens og Kongefamiliens historie. Kong Harald var tre år gammel da han og familien måtte flykte, jaget av tyske fly og soldater. Sammen med sin mor, Kronprinsesse Märtha, og sine to søstre gikk flukten først til Sverige og siden til USA. Kong Haakon og Kronprins Olav søkte tilflukt i Storbritannia sammen med Norges valgte regjering, hvorfra de kunne lede motstandsarbeidet. Kongefamilien generelt – og Kong Haakon i særdeleshet – ble et viktig symbol på norsk motstand og frihetshåp.

Kong Haakon døde 21. september 1957. 

Filmens handling

Filmselskapet Paradox presenterer filmen slik:

«Kongens Nei handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, hvor den norske kongen får et ufattelig ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden.
Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt. De bestemmer seg for å skille lag uten å vite om de noensinne vil se hverandre igjen. Kronprinsesse Märtha reiser med barna til Sverige, mens kong Haakon og kronprins Olav blir igjen i Norge for å fortsette kampen. Etter tre døgns desperat flukt, fatter kong Haakon sin endelige beslutning. Han nekter å kapitulere selv om dette kan koste både ham selv, hans familie, og mange uskyldige nordmenn livet»

Den norske Oscar-komiteen valgte nylig Kongens Nei som Norges kandidat i kategorien beste ikke-engelskspråklige film under Oscarutdelingen i 2017. Filmen har ordinær premiere på kino 23. september.

Film på slottsveggen

Det er første gang det vises film mot Slottsveggen. Det er derimot ikke første gang det er filmvisning på Slottet. Dronning Maud var en ivrig fotograf og filmentusiast. Hun fikk rigget lerret og benyttet Slottets store festsal som «hjemmekino».

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook