Hopp til hovedinnhold

En magisk kveld i Slottsparken

Det ble en nær magisk kveld. Mellom 10 000 og 12 000 mennesker hadde tatt i mot Kongeparets åpne invitasjon til førpremière på "Kongens Nei" i Slottsparken.

22.09.2016

Deres Majesteter Kong Harald og Dronning Sonja ønsket å avslutte markeringen av jubileet Kongepar i 25 år slik den begynte: Med et arrangement som er åpent for alle. Valget falt på utekino i Jubileumsparken, og da det viste seg at filmen var premièreklar falt valget av film på Erik Poppes "Kongens Nei".

Filmen skulle starte klokken 20.00, men publikum begynte å strømme til allerede fra 17.00 og utover. En regnbyge passerte over parken, men var stort sett over da tiden var inne og Kongefamilien ankom. 

Både Kongeparet, Kronprinsparet, Prinsesse Märtha Louise og Prinsesse Astrid, fru Ferner kom for å se filmen. De stanset for å hilse spesielt på en gruppe krigsveteraner som hadde fått særskilt invitasjon til visningen. Teamet bak filmen var også godt representert, med blant annet regissør Erik Poppe, Jesper Christensen som spiller Kong Haakon og Anders Baasmo Kristiansen som spiller Kronprins Olav.

Det vanskelige valget

Kronprins Haakon ønsket velkommen på vegne av Kongeparet. Han pekte på hvordan denne filmen ikke bare handler om et dramatisk kapittel av vårt lands historie – men også om ensomheten og alvoret i det å stå overfor vanskelige valg.

- Mange mennesker stod overfor skjebnesvangre valg i denne tiden, og ble satt i forferdelig vanskelige situasjoner. Mange ofret mye. Men det hvilte et særlig ansvar på de øverste lederne. For deresvalg og holdninger i denne tiden fikk enorme konsekvenser for land og folk.  

Senere uttalte Kong Haakon om denne skjebnetunge dagen:

”Det finnes tider i livet da du vet med deg selv at du har rett – og at du må handle ut fra denne vissheten – uten å ta for mange hensyn til konsekvensene.

Møtte en ung bestefar i porten

Noen scener i filmen er spilt inn på Skaugum og på Slottet, noe som hadde gitt en del spesielle opplevelser.
- En av dem, fortalte Kronprinsen, var å plutselig møte en ung versjon av bestefaren min i full uniform her i hovedporten på Slottet – i Anders Baasmo Christiansens skikkelse. Da kom historien tett på.

Kong Harald var tre år gammel da han og familien måtte flykte, jaget av tyske fly og soldater. Sammen med sin mor, Kronprinsesse Märtha, og sine to søstre gikk flukten først til Sverige og siden til USA. Onsdag kveld kunne Kongen og Prinsesse Astrid oppleve den dramatiske historien på lerretet.

Publikum kvitterte med stående applaus for både Kong Haakon og Kong Harald, veteranene - og filmen.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook