Et verdig liv
Denne uken feirer Camphill Landsbystiftelse i Norge sitt 50-årsjubileum med festivalen "En verdig liv". Prinsesse Astrid, fru Ferner, vil være til stede ved festmiddagen lørdag kveld.
"Et verdig liv" er mottoet for jubileumsfeiringen - og for livet i landsbyene. Grunnpillarene er de tre søylene fra FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne: Selvbestemmelse – Likeverd – Inkludering.
Jubileumsfestival
50-årsjubileet feieres på mange måter, og kulminerer denne uken med en bredt anlagt festival i Oslo. Det er foredrag og fagdag, Mikkelsmessfeiring og utflukter. Fredag og lørdag er det markedsdager på Youngsgorget i samarbeid med Økouka og Camphill-bevegelsen i Skandinavia, Finland, Baltikum og Russland. I bodene blir det salg av håndverksprodukter, meieriprodukter, frukt og grønt. Det blir også matservering, kulturelle innslag, utstilling og informasjon.
Lørdag kveld går den store festmiddagen av stabelen med Prinsesse Astrid, fru Ferner, til stede. Prinsessen har engasjert seg for psykisk utviklingshemmede, og er blant annet beskytter for Dissimilis Norge.
9. mai var representanter for Vidaråsen Landsby i audiens hos Kong Harald som et ledd i markeringen av jubileet.
Vidaråsen i Andebu den første
Vidaråsen Landsby var den første i Norge, grunnlagt 1966 - et bo- og arbeidsfellesskap for mennesker med psykisk utviklingshemming og medarbeidere.
Vidaråsen ligger i Andebu i Vestfold. Senere kom flere landsbyer til:
- Hogganvik Landsby ved Haugesund, 1972
- Solborg Landsby ved Hønefoss, 1977
- Jøssåsen Landsby ved Trondheim, 1978
- Vallersund Gård i Bjugn kommune, 1981
- Camphill Rotvoll/Kristoffertunet i Trondheim i 1989
Men bevegelsen er internasjonal. Det første Camphill ble startet i Skottland i 1939, og det finnes Landsbyer mange land og fire verdensdeler. Camphill.net fungerer som inngang til de ulike landsbyenes egne nettsteder.
Aktuelle saker

For kvinners helse i 125 år
I dag markerer Norske Kvinners Sanitetsforening sin 125-årsdag. Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Mette-Marit sendte en digital hilsen til Sanitetskvinnene.

Møtte unge dyslektikere
Omtrent fem prosent har dysleksi, og like mange har dyskalkuli og spesifikke språkvansker. Fire unge med lærevansker fortalte i dag Hans Kongelige Høyhet Kronprinsregenten om sine utfordringer.