Hopp til hovedinnhold

Hegge stavkirke feirer 800 år

Tømmeret i Hegge stavkirke er datert til 1216. I dag var Hennes Majestet Dronningen til stede da kirken i Valdres markerte sitt 800-årsjubileum.

02.10.2016

Hegge er en av stavkirkene som fremdeles er i bruk som sognekirke, og i dag kunne en bunadskledd Dronning Sonja ta del i festgudstjenesten her. Dronningen ankom Valdres i strålende høstvær. Hun ble møtt av blomsterbarna Kristina Rødningen Kolbjørnshus (12) og Jon Sebastian Melby (11), og en kirkebakke full av festkledde mennesker, før jubileumsgudstejensten. Gudstjenesten ble sendt på storskjem, slik at publikum på utsiden også kunne følge med.

Møtte ildsjeler

Etterpå var det boder og folkefest utenfor, med spekemat og rømmegrøt til alle. På kirkebakken fikk Dronningen også møte mange av dem som har vært involvert i feiringen og i kirkens arbeid. Blant disse var renholder Synnøve Rødningen og fjerde generasjons kirketjener Jon Gunnar Solhaug - begge har hatt stavkirken som arbeidsplass i 25 år.

Deretter vanket det sang sang fra kirkespelet, som bygger på de spennende historiene knyttet til altertavlen. Den stammer fra 1780 og er utsøkt treskjærerkunst utført av Eistein Guttormsen Kjørn - også kjent som Østen Kjørn, fra Gudbrandsdalen. 

Utformingen av Hegge

Stav er en gammel betegnelse for stolpe, og det er disse som har gitt navn til våre stavkirker. I Norge brukes ordet til å beskrive de loddrette stolpene i stavbyggets rammeverk, fortelles det på Stavkirke.no.

Tømmeret i Hegge stavkirke er datert til 1216, og åtte staver bærer midtrommet. Innredningen er enkel og har gjennomgått store endringer siden kirken ble bygget. Men døpefonten av kleberstein fra 1100-tallet står tilbake. Her finnes også utskårne portaler fra middelalderen, og originale staver med utskårne ansiktsmasker øverst.

 Hegge stavkyrkjes jubileums feires i tre dager.

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook