Hopp til hovedinnhold

Det 161. storting høytidelig åpnet

I dag ble det 161. storting høytidelig åpnet av Hans Majestet Kongen. Seremonien finner alltid sted slik det står beskrevet i Grunnloven av 1814.

03.10.2016

"Ærede President, Folkets representanter.
Jeg hilser Stortinget velkommen til ansvarsfullt arbeid og ønsker at det må bli til gagn for fedrelandet."

Dette er den tradisjonsrike åpningen på Trontalen - talen Kongen holder ved Stortingets åpning.

Trontalen og Rikets tilstand

Trontalen er ett av to elementer under seremonien: Trontalen holdes av Kongen på vegne av Regjeringen, og trekker opp hovedlinjene i Regjeringens politikk kommende år. I morgen klokken 10.00 starter trontaledebatten, der regjering og opposisjon diskuterer sentrale momenter i talen.

Etter Trontalen følger redegjørelsen for rikets tilstand. Det er en gjennomgang av hva Regjeringen ar oppnådd det siste året, og tradisjonen tilsier at det er Regjeringens yngste medlem som holder talen. 

Når redegjørelsen er ferdig, overrekker statsministeren talen til Kongen, som så overrekker både Trontalen og redegjørelsen om rikets tilstand til Stortingspresidenten. Stortingspresidenten innehar  landets høyeste stilling etter Kongen.

Kong Harald var ledesaget av Hennes Majestet Dronningen og Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen. Dette er normalt den eneste gangen Kongen besøker Stortinget i løpet av et år, og den eneste gangen i året både Konge, Regjering, Storting og Høyesterett er samlet.

Grunnloven bestemmer seremonien

Seremonien rundt åpningen av Stortinget er fastlagt i Grunnlovens § 74:

«Så snart Stortinget har konstituert seg, åpner kongen eller den han beskikker, dets forhandlinger med en tale der han underretter det om rikets tilstand og de forhold som han især ønsker å lede Stortingets oppmerksomhet mot. Ingen deliberasjon må finne sted i kongens nærvær.»

 

 

Del denne artikkelen på Facebook eller Twitter

Del på Twitter Del på Facebook